09 d’octubre 2015

Novetat d'octubre de Dolmen: Balears Abans i Ara 5

Dolmen Editorial ha anunciat les novetats d'aquest mes d'octubre, entre les quals hi ha el cinquè tom de Balears Abans i Ara, dedicat als vàndals i els bizantins. 

A la venda el 16 d'octubre!
  
Quim Bou
Cartoné. 56 pàgines. Color. 
9,95 euros.

Les èpoques vàndala i bizantina (455-902/903) són el període més mal conegut de tota la història de les Illes Balears a causa de l´escassesa de les fonts escrites i de la pobresa de les troballes arqueològiques, fins al punt que els historiadors parlaven dels "segles obscurs" per a referir-se a aquest llarg període. Però l´esforç dels investigadors i alguns descobriments arqueològics recents han donat llum a una època ben interessant en la qual pervisqueren molts d´elements de la romanitat tardana, com la religió cristiana o la llengua llatina, però també n´aparegueren de nous. 

De fet, en aquests segles, les Illes Balears depengueren políticament de Cartago primer (el Regne Vàndal) i de Constantinoble després (l´Imperi Bizantí) i mai no varen estar sota l´òrbita dels visigots de Toledo. També sorprèn la llarga durada de la presència bizantina i la tardana conquista musulmana, quasi dos segles després del seu desembarcament a la Península Ibèrica. En aquest volum s´ofereix, per primera vegada, una síntesi divulgativa del període fins fa poc més enigmàtic de la història de les Illes Balears.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada