08 de setembre 2015

Els fantasmes de Gaudí


Dibuix: Jesús Alonso Iglesias
Guió: El Torres
Dibbuks
124 pàgines, cartoné, color
22 €

No tots els dies veiem una editorial de Madrid publicar còmic en català, i certament l'estrena per Dibbuks ha estat d'allò més bona amb "Els fantasmes de Gaudí". És tracta d'un còmic de gènere negre detectivesc amb el rerefons de la Barcelona de Gaudí. Tot comença quan el fantasma del mític arquitecte s'apareix a una caixera de supermercat i llavors es succeeixen una sèrie d'assassinats relacionats amb la seva obra. La seva visió de la vida i de l'art, la seva simbologia, i un recorregut per les seves creacions més emblemàtiques marquen aleshores un relat farcit de terror, i fins i tot de sang i fetge.

Malgrat que el final resulta un poc ingenu, el guió és d'allò més consistent i sap mantenir el ritme i l'interès del lector en tot moment. Els personatges estan molt ben caracteritzats i tot funciona com és degut dins els cànons del gènere. La veritat és que hom s'ho passa prou bé llegint aquest còmic, tot i que això en bona part s'explica per un dibuix que combina el realisme dels escenaris amb el dinamisme de la millor tradició del còmic europeu i de casa nostra. De fet, per la qualitat de la narració gràfica així com per les "interpretacions dels actors", la sensació és la d'estar veient una pel·lícula.

En conjunt, "Els fantasmes de Gaudí" és una còmic fet amb molt d'ofici que promet d'entretenir-nos i ho aconsegueix amb escreix. I sí, a banda també ens dóna a conèixer alguna cosa sobre Gaudí, que tampoc ve malament. Tant de bo tornem a veure el detectiu Calvo de nou en acció...

Marc Pastor i Sanz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada