11 de març 2015

El Saló del Còmic reivindica a les autores espanyoles de tebeos romàntics

La gran riquesa creativa de la historieta espanyola prové de la seva gran varietat de gèneres i qualitat dels seus autors i autores. L'humor, l'aventura, el bèl·lic, el western o el fantàstic, passant pels còmics de superherois, la crítica social, el costumisme o la ciència ficció, en tots aquests gèneres i tractaments nostres autors han destacat amb força. El mateix passa amb el romàntic, on cal destacar el paper jugat per les dibuixants espanyoles entre els anys 40 i 70.

mary2.jpg

Sota el títol De professió: els seus còmics, el 33 Saló Internacional del Còmic de Barcelona dedicarà una àmplia exposició a repassar els còmics romàntics i de fades publicats al nostre país entre els anys 40 i 70. Després de la Segona Guerra Mundial, hi va haver un gran auge d'aquest gènere als Estats Units i Gran Bretanya, una esplendor que també va arribar al nostre país. Destacaven revistes com Mis chicas (1941), Florita (1949) o cuadernos como Azucena (1950-1971), Rosas Blancas (1958-1965), Serenata (1959-1965) o Mary Noticias (1962-1971).

La mostra oferirà un repàs a alguns dels seus més destacats títols, tant en format de revista com en col·leccions de còmics apaïsats, però centrant-nos en el treball que van realitzar en aquesta ocasió les autores del gènere. Es tracta d'un merescut homenatge a aquestes creadores que van treballar en una situació de discriminació per sexe sota la dictadura franquista. I moltes ho van fer pràcticament des de l'anonimat.

En aquesta exposició, sorgida com una proposta de l’Asociación de Autoras de Cómic (AAC), trobarem treballs de creadores com Pili Blasco, María Pascual, Rosa Galcerán, Carme Barberá, Trini Tinturé, Juanita Bañolas o Angelina Ballará, entre d'altres. Són noms propis de la història del nostre còmic.


Font: Ficomic

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada