19 de febrer 2015

Herois del tebeo valencià

Un llargmetratge documental recorre els 100 anys del còmic a València explicat pels seus protagonistes: els dibuixants

El Guerrero de l'Antifaz, Roberto Alcázar y Pedrín, Marco Antonio, La Patrulla X, Pumby, Iron Man, Vampirella, La pandilla de los 7, Pequeño Pantera Negra... Aquests personatges han marcat la infància de moltes generacions. Els seus dibuixants relaten els seus inicis, la seua evolució, èxits i penúries. ‘Herois del tebeo valencià’ és un llargmetratge documental que recorre els 100 anys del còmic a València, des dels orígens del còmic fins als últims fanzines digitals.

Un merescut homenatge a tots els dibuixants que sovint són injustament oblidats i que amb les seues historietes van aconseguir desenvolupar la imaginació, transmetre les cultures d'altres països i ensenyar a llegir a milions d'espanyols. Els testimoniatges d'aquests grans artistes demostren que els vertaders herois no van ser els seus personatges, sinó ells.

A València es troben gran part dels autors que han marcat la manera d'entendre el còmic a l'Estat espanyol, ja que en l'època daurada del còmic diverses de les editorials més importants eren valencianes.

Durant 60 minuts es plasmen les opinions i els diferents punts de vista de reconeguts artistes lligats a la cultura en els seus diferents vessants. Molts d'ells no havien sigut mai entrevistats. Un film proper a l'autor i a la seua vida, on es projecten multitud d'imatges de còmics originals de l'època, fotografies, documents històrics, dibuixos originals, petites animacions i còmics recents, a més d'imatges gravades en l'actualitat.

Dirigit pel valencià Enrique Díaz i produït per Estrela Audiovisual, el documental es va presentar per a la premsa i amics, el dimecres 18 de febrer en la Sala Luis García Berlanga de la Filmoteca de València.

Abans de la projecció hi va haver una roda de premsa amb la presència de l'equip tècnic i la majoria dels artistes entrevistats: José Varona Luna “Ché”, Emilio Frejo Gutiérrez, Alberto Marcet, Miguel Quesada, Arturo Rojas de la Cámara, Rafael Boluda, César Álvarez “Zesar”, Manolo Molero, Paco Roca, Rafa Fonteriz, Francisco Ruizge, Sento Llobell, Mique Beltrán, José Fonollosa, Jesús Huguet, Sergio Bleda, Salvador Larroca, Cristina Durán, Miguel Ángel Giner, Jorge Parras, Joseba Basalo, Joan Ramos Monllor. El projecte ha rebut ajudes de CulturArts Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament de Xàtiva.

Font: eldiario.es (publicat sota llicència Creative Commons BY-SA)

Més informació a El cómic en RTVE

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada