08 d’agost 2014

Sansamba

Isabel Franc i Susanna Martín
Norma Editorial
Cartoné, 144 pàgines, bitò
18,00€


Les autores de la premiada "Alícia en un món real" presenten en aquesta novel·la gràfica la història verídica d'una amistat com per desgràcia se'n veuen poques. Alícia és una dona catalana, major i lesbiana; i Baal un migrant senegalès, negre i musulmà, que un dia va cridar a la seva porta a la recerca de treball. Va arribar fugint de la pobresa després d'un llarg i perillós periple, i es va trobar amb algú de bon cor.

Així comença un còmic que, malgrat denunciar les misèries d'aquest món globalitzat, se centra sobretot en la capacitat que té l'amistat per desenvolupar-se i saltar les barreres culturals. En un món dominat pel cinisme, resulta refrescant llegir històries sobre gent corrent comportant-se de forma honesta amb el proïsme.

D'acord amb aquest enfocament, el guió del còmic és molt directe i amè, flueix amb gran naturalitat i els personatges es guanyen de seguida el nostre afecte. El mateix ocorre amb el dibuix, que es mou en aquell estil simpàtic, caricaturesc però alhora precís, que s'ha fet tan propi dels còmics autobiogràfics, i que permet desdramatitzar la situació.

No obstant això, cal destacar l'encertat contrast que suposen els capítols dedicats a narrar la visita d'Alícia al Senegal, doncs estan realitzats amb la tècnica del diari de viatge, que combina text i il·lustracions del natural. En conjunt, es tracta d'una lectura interessant i molt recomanable que de nou podem llegir en català gràcies a Norma Editorial.

Marc Pastor i Sanz (Per Tutatis!)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada