27 de juny 2014

Joc de Trons III

Títol Original: A Game of Thrones III. Recopila els nº13 a 18.
Autors: George R. R. Martin, Daniel Abraham (Adaptació) i Tommy Patterson (Dibuix), Ivan Nunes (Color)
Publicat per: Fanbooks (Grup 62), abril 2014.
Format: Cartoné, 192 pàgines, Color
Preu: 14,95€


Acabada de veure la quarta temporada de Games of Thrones,  m'he posat amb la lectura del tercer volum del còmic de Joc de Trons que fa dies i dies que m'espera, i per tant es una bona manera per recordar els inicis de la saga Cançó de Gel i Foc en un altre aspecte, sent doncs molt més fidels als llibres del que ho és la sèrie.

Abans però de relatar en aquest nou volum fem memòria dels últims esdeveniments del segon volum: 

Mentre que al Niu d'Àligues, en Tyrion es empresonat pels seus suposats crims i serà defensat per un mercenari, en Bronn, en un judici per combat, a Port Reial, en Ned Stark queda malferit per culpa d'en Jaime Lannister, conflicte degut a la captura del Gnom per part de la Catelyn. 

Seguint l'esquema de la ressenya del segon volum, relataré aquest tercer, en el qual s'hi recullen el números del 13 al 18, il·lustrant-ho amb les portades de cara número individual i quins personatges inclou cada un, amb una breu descripció dels fets.

Número 13: Eddard (10), Jon (5) i Catelyn (7)

A Port Reial, en Ned Stark recupera el reconeixement, rep la visita d'en Robert i la Cersei, el quals es discuteixen, i ella marxa. L'Eddard vol parlar amb el rei però aquest li diu que ja parlaran del que sigui després de la cacera, a més li torna la insígnia de Mà del Rei a en Ned.
Al Castell Negre, Ser Allister Thorne decideix que alguns dels reclutes ja poden fer el jurament per ser germans jurats de la Guàrdia de la Nit, entre ells hi ha en Jon Neu però en Samwell Tarly. Després de donar-hi moltes voltes el bastard Stark fa una visita al mestre Aemon per tal que en Sam també sigui un germà jurat de l'orde dels majordoms.
Al Niu d'Àligues, la Catelyn coneix la notícia de la imminent lluita entre els Tully d'Aigüesvives i els Lannister de Roca Casterly, per altra banda té lloc el judici per combat en el qual guanya el mercenari Bronn i com a conseqüència en Tyrion es alliberat. 

Número 14: Eddard (11), Sansa (3), Tyrion (6), Eddard (12)

A Port Reial, exercint com a Mà del Rei, envia un grup d'homes comandats per Lord Beric Dondarrion, per aturar les atrocitats que fa en Gregor Clegane "La Muntanya" per les Terres dels Rius.
Les dues germanes Stark, la Sansa i l'Arya, son pare les hi diu que han de tornar a Hivèrnia per la seva seguretat amb especial enuig de la gran que no vol abandonar Port Reial i el seu estimat Joffrey.
Mentrestant, en Tyrion i en Bronn marxen de la Vall d'Arryn es veuen envoltats pels homes dels clans, amb els qual el Gnom tot enraonant els hi proposa una aliança.
Tornant a Port Reial, l'Eddard convençut de que en els tres fills de la Cersei no són pas d'en Robert es troba amb la reina la qual li confessa tal com ell pensa que els tres són d'en Jaime, no pas d'en Robert. En Ned que espera que el rei torni de la cacera per dir-li tot, aconsella a la Cersei que marxi amb els tres nens immediatament. 

Número 15: Jon (6), Eddard (13), Daenerys (5)

 El Lord Comandant Jeor Mormont comunica als reclutes a quin orde pertanyeran. En Samwell serà majordom però també ho serà en Jon, que hi veu la mà fosca d'en Thorne en aquesta decisió. En Sam li fa veure el cantó positiu i es que serà el majordom del Lord Comandant. Tot seguit ells dos van a fer el jurament a un bosc d'aurians a fer-lo davant dels déus antics preferint-ho en Tarly encara que la seva família sent del Sud resen als Set. En acabar el Fantasma els hi porta una estranya mà.
A Port Reial, en Robert ha tornat de la cacera ferit de mort per culpa d'un senglar. El rei li dicta el testament a en Ned el qual modifica lleugerament segons els seus interessos, ja que en Joffrey no es fill seu, per tant el seu hereu natural és l'Stannis Baratheon, a més en Robert es retracta de les seves paraules i li mana en Ned que la Daenerys visqui.  Tot seguit té una conversa amb en Renly Baratheon, que li ofereix homes per apartar els nens de la seva mare, la Cersei, i estiguin sota el control del futur Lord Regent, en Ned, aquest però no hi està d'acord. Fa enviar una carta a l'Stannis explicant-li la situació i tot seguit rep la vista del Ditpetit, el qual li explica tot però aquest ho veu tot d'una altra manera tot i així li assegura el suport de la Guàrdia de la Ciutat pel pla de l'Eddard.
A Vaes Dothrak, les ancianes del Dosh Kalheen profetitzen que la Daenerys donarà a llum el "Semental que muntarà el món", el qual s'anomenarà Rhaego en honor a en Rhaegar el germà gran de sa mare. Més tard, apareix en Viserys reclamant la seva corona esgrimint una espasa, cosa prohibida al lloc i en Drogo li coincideix el desig, el corona amb or fos, perdent el jove Targaryen la seva vida. 

Número 16: Eddard (14), Arya (4), Sansa (4) 

El rei Robert ha mort. En Joffrey demana que es facin els preparatius de la seva coronació i exigeix als seus consellers que li jurin fidelitat. Però els esdeveniments no succeeixen com en Ned volia, és arrestat per la Guàrdia de la Ciutat i molts dels seus homes morts.
L'Arya s'està entrenant amb en Syrio Forel quan entren un Capa Blanca i homes dels Lannister demanat que l'Arya els acompanyi ja que ho ha demanat el seu pare. Veient que això no és normal, en Syrio s'hi interposa dient-li a la petita que fugi. El braavosià se sacrifica per la seva deixeble. Comença el viatge errant de la petita Stark.
Per altra banda, l'altra germana Stark, la Sansa, ara es troba sota la protecció i manipulació de la Cersei. La Sansa, malgrat el que hagi fet el seu pare, ella es fidel a en Joffrey i vol que la resta de la seva família també ho sigui. 

Número 17: Jon (7), Bran (6), Daenerys (6)

La mà que havia trobat el Fantasma era d'un dels germans jurats del grup d'en Benjen Stark, junt amb aquest germà en troben un altre, i els porten cap al Castell Negre. Allà en Jon se n'assabenta de la traïció del seu pare. A la nit, veu el Fantasma molt nerviós, s'arriben a l'estança del Lord Comandant i hi troben un dels morts, el qual l'única manera d'aturar-lo, es cremant-lo.
A Hivèrnia, en Robb ha convocat els banderers del Nord per anar a rescatar el seu pare de les urpes dels lleons Lannister. En Bran, té una xerrada amb l'Osha, que li explica que el veritable enemic és a Més Enllà del Mur, els morts d'ulls blaus i mans negres, i per tant el jove hereu Stark va en direcció contraria. Amb la marxa d'en Robb Stark i dels homes del Nord, en Brandon esdevé el senyor d'Hivèrnia. 
A Vaes Dothrak, mentre en Drogo està de cacera, a la Daenerys casi la enverinen, evitant-ho per en Jorah, avisat aquest per una carta de l'Illyrio Mopatis de Pentos, en que en Robert Baratheon ofereix títols a qui la mati, cosa d'abans de la seva retractació. En tornar en Drogo i en saber el que ha passat decideix regalar al seu fill el Tron de Ferro, per tant està disposat a travessar el mar Estret.

Número 18: Catelyn (8), Sansa (5), Eddard (15)

La Catelyn ha deixat el Niu d'Àligues i s'ha reunit amb el seu fill Robb al Fossat Cailin, al Nord, qui comanda tot un exercit per enfrontar-se als Lannister.
A Port Reial, la Sansa presencia com Ser Barristan Selmy es destituït com a Lord Comandant de la Guàrdia Reial, aquest enfurismat marxa. Com que a la Guàrdia Reial han de ser set, el setè lloc l'ocuparà en Sandor Clegane "El Gos". Tot seguit la Sansa demana misericòrdia al rei Joffrey pel seu pare.
L'Eddard en un estat molt deplorable, per la seva banda està empresonat a la Fortalesa Roja. Rep la visita de Lord Varys d'incògnit aconsellant-lo que accepti en Joffrey com a rei per la seguretat de la seva filla Sansa.

La edició d'aquest tercer volum és semblant a la del primer, ja que inclou les portades dels números individuals, utilitzades per separar-los dins del mateix volum. En aquest cas les portades utilitzades pels números 15 i 17 són les commemoratives de la San Diego Con del 2013 i per altra banda la portada alternativa del número 13 ha estat utilitzada en la contraportada del volum.  Així doncs s'ha decidit utilitzar la portada del número 14 amb en Ned amb la cama trencada assentat al Tron de Ferro com a portada d'aquest volum, motiu més que obvi pel seu contingut.

Portada alternativa del nº 13, i les originals dels nº 15 i 17

Respecte el text i la traducció, en aquest volum els erros han estat menors respecte el segon volum. Els principals han estat el descuit de majúscules en alguns noms propis tant de llocs com de personatges, en els textos narratius, com també alguna confusió entre "i llatina" i "i grega". Només destacar dos errors errors més greus que jo hagi detectat. Al capítol Eddard (12), a la seva cinquena pàgina, a la tercera vinyeta, al primer text narratiu en lloc de "Jaime" hi hauria de posar "Robert". L'altre error greu és al capítol  Catelyn (8), on a la seva pàgina 6, a la primera vinyeta, els textos entre mare i fill estant intercanviats. En quan a traducció es respecta la dels llibres en català. Ho torno a dir són errors fàcilment evitables amb una bona revisió. És una llastima que amb una excel·lent obra com aquesta hi hagin errors d'aquest tipus.  

Aquest proper juliol s'ha de publicar el darrer número del còmic de Joc de trons, el 24, que tanca el quart volum. Esperem doncs que no ens haguem d'esperar tot un any per poder gaudir del desenllaç de l'adaptació en còmic que adapta el primer llibre de la saga Cançó de Gel i Foc d'en George R. R. Martin.


Llop Segarrenc

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada