29 d’abril 2014

1714, dibuixant el mite a les Biblioteques de Catalunya

1714

1714, dibuixant el mite és una exposició que posa en valor un material artístic i alhora històric: la recreació gràfica del setge de Barcelona i la visualització de la catalanitat a partir de dibuixos, caricatures, historietes i il·lustracions.

Un material gràfic que de la mà d’artistes com Apel·les Mestres, Dionís Baixeras, o Josep Lluís Pellicer, però també d’il·lustradors i ninotaires com Junceda, Cornet o Llaverias, ha acabat conformant la iconografia del catalanisme. Una mostra pensada per a itinerar per la Xarxa de Biblioteques de Catalunya i que permet acostar-se d'una manera visual, dinàmica i fins a cert punt lúdica a un fet històric del que en celebrem l'efemèride el 2014.

El poble català, després d'un silenci forçat de més d'un segle, es reinventà culturalment i també gràficament al llarg del segle XIX. La premsa il·lustrada que es va publicar durant el període de la Restauració, va contribuir a gestar els mites del catalanisme, des de la figura heroica de Rafael de Casanova esculpida per Rossend Nobas, a la sàtira mordaç de Felip V que apareix en revistes satíriques com  Cu-cut!, La Tralla, o L'Estevet. El rastre gràfic del catalanisme també es pot resseguir en la premsa infantil, en revistes com Patufet o La Mainada o publicacions culturals com D'Ací i d'Allà.  L'arribada de la segona república representa també una eclosió gràfica d'aquesta iconografia, amb magistrals dibuixos d'Opisso o David Santsalvador, i que restarà soterrada durant la llarga època franquista per renéixer de nou durant la transició democràtica.

L’ exposició posa l’accent en els llibres il·lustrats i historietes que sobre el 1714 s’han editat més recentment, consolidat definitivament una iconografia, nascuda a finals del segle XIX, que ha ajudat a la construcció d’una identitat pròpia. L'exposició és va inaugurar a la Biblioteca Central Xavier Amorós de Reus (Carrer de l’Escorxador), el dia 11 d'abril de 2014. La mostra es podrà veure a diversos indrets de Catalunya.

Idea i producció: Associació Tantatinta. Realització i continguts: Jaume Capdevila. Coordinació: Alfons López. Col·laboren: Josep Maria Cadena, Antonio Martín, Pepe Gálvez, Jordi Riera Pujal. Procedència de les imatges: Biblioteca Nacional de Catalunya, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Centre de Documentació i Museu de les Arts Escèniques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada