18 de febrer 2014

El 32è Saló del Còmic de Barcelona va a la guerra

A l'Aula Magna de la Universitat de Barcelona s'ha presentat aquest matí un avanç de la programació de la 32a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. Aquest any, la gran cita del món del còmic se celebrarà del 15 al 18 de maig als Palaus número 1 i 2 de la Fira Barcelona Montjuïc, ocupant un total de 32.000 metres quadrats, un increment del 70 per cent respecte a l'any passat.
La presentació ha comptat amb la presència de la Dra Lourdes Cirlot, vice rectora de Relacions Institucionals i Cultura en representació de la UB; Mònica Pereña, subdirectora general de Llengua i Plurilingüisme de la Secretaria de Polítiques Educatives del Departament d'Ensenyament i Carles Santamaria, director del Saló Internacional del Còmic de Barcelona. En l'acte s'ha presentat el cartell del Saló, obra del dibuixant gadità Carlos Pacheco, així com la llista provisional d'autors convidats i un avanç del programa d'activitats del certamen.


Mònica Pereña ha destacat "la importància del còmic en l'àrea pedagògica considerant-lo una eina molt interessant per ensenyar tot tipus de temàtiques d'una forma directa i concisa". Des de fa set anys el departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya col·labora en les jornades pedagògiques que se celebren dins del marc del Saló del Còmic de Barcelona i que són seguides amb gran interès per part del professorat tant de primària com de secundària. També ha assenyalat que enguany "el tercer concurs de còmic a l'escola el tema central girarà al voltant de commemoracions històriques. El còmic ajuda als alumnes a treballar en la síntesi de les idees una cosa que és molt productiu a l'hora de l'ensenyament" .

Carles Santamaria ha presentat un avanç del Saló l'eix central serà la presència del gènere bèl·lic en la historieta. Còmics en guerra és el títol d'una gran exposició concebuda com una instal·lació que aportarà una visió antològica de les vinyetes bèl·liques, dividida cronològicament en els diversos períodes de la Història, a més d'apartats dedicats als corresponsals de guerra i als genocidis i exilis. La mostra comptarà amb més de 200 originals de còmics i il·lustracions d'autors de diferents nacionalitats, a més d'una posada en escena espectacular amb la col·laboració de diferents associacions de reconstrucció històrica. Aquesta activitat ocuparà tot el recinte del Palau 1, una superfície d'uns 12.000 metres quadrats. "L'exposició comptarà amb la recreació escenogràfica de diferents guerres, on tindrem els Miquelets i la Coronela de Barcelona, una unitat de l'Exèrcit de l'Ebre i la Companyia 9, formada per republicans exiliats, que va alliberar París el 1944" . A més, hi haurà espai per a conferències, jocs d'estratègia, maquetes i videoprojeccions .
Però aquesta no serà l'única gran exposició del Saló del Còmic. Destacant també les mostres antològiques dedicades als 75 anys de Batman i Wolverine. La maduresa del superheroi, personatge creat per Len Wein i Herb Trimpe i que celebra el seu 40 aniversari. Per descomptat, també tindrem les exposicions dels guanyadors dels premis de la passada edició, com la del Gran Premi del Saló del Còmic 2013, que va ser per Purita Campos, i la de Miguelanxo Prado que va guanyar el premi a la Millor Obra del passat Saló per Ardalén. L'egarenc Oriol Hernández i La piel del oso, premi a l'Autor Revelació, guardó patrocinat per la Fundació Divina Pastora, i el fanzine Adobo, Premi al Millor Fanzine, també tindran sengles exposicions .

Santamaria també ha anunciat que la llista de convidats estrangers confirmats s'inclou a reconeguts autors com el periodista Joe Sacco, els britànics Andrew Wildman (Transformers) i Mike Carey (The Unwritten), l'argentí Eduardo Risso (100 Balas). També tindrem autores franceses com Audrey Spiry (En silencio), Chloé Cruchaudet (Mauvais genre); italians com Manuele Fior (La entrevista) i Pasquale Del Vecchio (WW2.2) o el serbi RM Guéra (Django Desencadenado), conformen els primers autors d'una llarga llista que han confirmat la seva presència al Saló del Còmic de Barcelona .

Per la seva banda la Dra Lourdes Cirlot ha declarat que per a la Universitat de Barcelona, institució que s'incorpora com col·laboradora del certamen, és molt important que autors de còmic donin conferències a la UB, ja que el còmic forma part d'una de les manifestacions artístiques més dinàmiques de la cultura. Diversos professors d'història de la UB participaran al Saló del Còmic tant en xerrades i taules rodones. També ha explicat que la UB tindrà un estand al Saló on es promocionarà un curs d'estiu de la Universitat dedicat a la relació del còmic amb el cinema. La catedràtica Lourdes Cirlot ha fet un paral·lelisme entre el món del còmic i l'opció estètica d'artistes com Roy Lichtenstein, obrint així una reflexió sobre la contribució del còmic a la creació artística contemporània més enllà de la seva existència com a gènere autònom.

El Saló té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, el Ministeri d'Educació, Cultura i Esports i la Diputació de Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada