16 de desembre 2013

L'Esquella, 60 anys d'història catalana al vostre abast

Esquella

L'editorial Efadós va publicar l'any passat un llibre imprescindible Cu-Cut! 1902-1912. Sàtira política en temps trasbalsats. Ara acaba d'editar L’Esquella de la Torratxa 1879-1939. 60 anys d’història catalana. L’Esquella de la Torratxa és una de les publicacions més importants del panorama periodístic català. El 2014 se celebrarà el 75è aniversari de l’aparició del darrer número d’aquesta revista, que va retratar la societat catalana durant 60 anys. Va publicar-se de forma ininterrompuda durant seixanta anys justos, més de tres mil números, des del gener de 1879 fins a la setmana anterior a l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, el gener de 1939. Per les seves pàgines hi van passar la gran majoria dels dibuixants de premsa del seu temps i també serví de tribuna d’alguns dels noms més notables del nostre periodisme. La gran varietat d’artistes que acollí converteix la col·lecció d’aquesta revista en un vast mosaic de l’evolució dels estils artístics i, especialment, de l’art de la caricatura, que evolucionà lentament però significativament des dels minuciosos dibuixos de personatges macrocefàlics del segle xix fins als sintètics ninots del primer terç del segle vint.

En la seva col·lecció podem descobrir l’evolució del nostre país des de les guerres carlines fins a la guerra civil a través dels ulls de vàries generacions de dibuixants excepcionals, com Apel·les Mestres, Josep Lluís Pellicer, Dionís Baixeras, Manuel Moliné, Josep Costa Picarol, Feliu Elias Apa, Ricard Opisso, Eduard Bosch, Xavier Gosé, Josep Escobar, Josep Alloza, Avel·lí Artís-Gener Tísner, Pere Calders o Antoni Clavé, entre molts d’altres, a banda de col·laboracions de joves artistes, com Picasso o Juan Gris.

No tan sols la llista de dibuixants de la revista abraçà el bo i millor del grafisme català, sinó que acollí també algunes de les personalitats literàries i polítiques més importants de la seva època, des de Serafí Pitarra, Prudenci Bertrana o Rovira i Virgili fins a Màrius Aguilar, Francesc Madrid, Lluís Capdevila o Ramon Vinyes.

L’Esquella de la Torratxa 1879-1939. 60 anys d’història catalana. Coordinador: Jaume Capdevila. Equip de col·laboradors: Santi Barjau, Josep Maria Cadena, Jaume Capdevila, Jordi Farré, Rhianon McGlade, Víctor Oliva i Oriol Oliva, Josep Pinyol Vidal, Lluís Solà i Dachs, Jordi Riera Pujal, Sebastià Roig, Albert Rossich i Joan Manuel Soldevilla. Col·lecció: Pinzells satírics. Pàgines: 232. Format: 19 x cm. Enquadernacio: Tapa dura i sobrecoberta. ISBN: 978-84-15232-58-2. Preu: 32.00 €


Font: Efadós

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada