03 de novembre 2013

El XIX Saló del Manga de Barcelona arriba als 115.000 visitants

El XIX Saló del Manga de Barcelona, organitzat per FICOMIC, tanca aquesta tarda les seves portes havent rebut 115.000 visitants, xifra que marca una nova fita en la seva història. El certamen duplicava aquest any el seu espai amb els pavellons 1 i 2 de Fira Barcelona, passant de 17.000 metres quadrats a 35.000. La multitudinària resposta del públic consolida el Saló com la gran cita anual del manga i de la cultura japonesa al nostre país i un referent internacional.

IMG_2795[s].JPG

La xifra final suposa un petit increment respecte a l'any passat, quan van assistir 112.000 persones al Saló. En paraules de Carles Santamaria, director del Saló del Manga i de FICOMIC, "s'ha produït una gran concentració de públic el divendres i dissabte, mentre que dijous, dia laborable, l'assistència ha estat fluïda. Diumenge, a partir del migdia, el flux de visitants ha estat constant i ininterromput i per donar cabuda a tot el públic s'ha ampliat l'horari una hora més, fins a les 21 hores". El director del certamen explica que els aforaments per divendres i dissabte "han estat insuficients, obligant a tancar taquilles anticipadament aquests dies, i a cancel·lar la venda anticipada des de dissabte al matí". Aquest fet ha produït una distorsió en l'afluència de públic. "No podem seguir en un espai que per aforament obliga a visitants a fer cues de més de tres hores i crec imprescindible buscar alternatives per al 2014".


Entre els convidats ha destacat la presència de Yoichi Takahashi, autor de Campeones; Daisuke Nishio, director d'animació de la sèrie i els animes de Bola de Drac; l'autor xinès Li Kunwu; l'avantguardista Shintaro Kago o Junichi Masuda, director i un dels creadors del videojoc de Pokémon. Tots ells van protagonitzar multitudinaris tallers, taules rodones i sessions de signatures. També van estar presents Hideo Baba, Hiroshi Matsuyama, Kunio Hashimoto i Ryo Mito per part de Namco Bandai.


En una edició centrada en la presència de l'esport en manga i anime, el Pavelló 1 ha estat l'escenari d'exhibicions de gran per part dels lluitadors Kotaro Mieda i Shinya Miyashata, a més de demostracions d'arts marcials com aikido, karate, tai-jitsu, kung-fu, judo, jiu-jitsu o kendo, a càrrec de les diferents federacions oficials. També s'han realitzat exhibicions de beisbol, l'esport nacional del Japó.


Un any més, les trobades amb els fans, les activitats esportives i els concursos de karaoke i cosplay han estat seguits amb entusiasme per un gran nombre d'otakus. L'escenari, epicentre del programa musical i els concursos, ha acollit l'actuació de l'última revelació del pop japonès, la banda Loverin Tamburin, així com el concert de la idol Aiko Nakano o el cantant Miguel Morant. El Saló del Manga ha celebrat una nova edició de la selecció de la parella finalista espanyola que participarà al World Cosplay Summit que tindrà lloc el proper estiu al Japó.


"Un any més, el públic ha mostrat un gran interès per les activitats i ha participat en els diferents actes, tallers i trobades. La zona gastronòmica ha repetit l' èxit de l'any passat, amb demostracions en viu dels millors xefs", ha destacat Santamaria. A l'espai gastronòmic s'han incrementat les activitats relacionades amb la cuina japonesa. La xef Carme Ruscalleda ha ofert un taller en què ha parlat de les relacions entre la cuina japonesa i catalana, així com la seva experiència a Tòquio amb la segona seu del restaurant Sant Pau. Han realitzat multitudinaris tallers mestres de la cuina com Albert Raurich, Kenya Nakamura, Takashi Komura, Jordi Esteve, Hideki Matsuhisa, Yoko Yakushji, Abel Alberto, Jordi Bordas, Ryu Katano i Takenori Mito.


L'espai de videojocs també ha sigut un dels més freqüentats, gràcies a la presentació en primícia de la nova Xbox One de Microsoft i les consoles Wii U de Nintendo. El director dels videojocs de Pokémon, Junichi Masuda, ha presentat Pokémon X i Pokémon Y, donant el tret de sortida a un campionat de Pokémon X/Y.


El XIX Saló del Manga de Barcelona compta amb el suport de l'Ajuntament de Barcelona, de la Fundació Japó i del Consolat General del Japó a Barcelona. Cal destacar que el XIX Saló del Manga de Barcelona forma part del programa oficial d'activitats de l' Any Dual Espanya-Japó, que commemora el 400 aniversari de relacions entre tots dos països.


FICOMIC ja està treballant en el XX Saló del Manga que tindrà lloc del 30 d'octubre al 2 de novembre de 2014. Però abans, tindrem el 32 Saló Internacional del Còmic de Barcelona que se celebrarà del dijous 8 al diumenge 11 de maig de 2014 al Pavelló 8 de Fira de Barcelona.


El Saló del Manga de Barcelona i tot l'equip de FICOMIC, agraeix el suport i afecte que ha tingut per part del públic assistent, convidats i mitjans de comunicació que han col·laborat a que el certamen es converteixi en el referent mundial que és actualment.

1 comentari:

  1. Per a mi, el gran problema d'enguany és que malgrat haver duplicat l'espai disponible, en realitat un dels pavellons estava mal aprofitat i a l'altre, el que ja hi era l'any passat, hi havia el 90% de la matèria. A més és un pavelló mal dissenyat, hi ha envans que provoquen taps, i en comptes de parlar de la Fira 2, que queda molt menys accessible per a tothom, haurien de creuar l'avinguda i anar cap al pavelló 8 de la Fira de Montjuïc, on se celebra el Saló del Còmic desde fa uns anys sense cap problema d'aforament i amb una assistència de públic similar. Per què no es planteja, aquesta opció?

    ResponElimina