20 de maig 2013

Èxit de les Jornades d'Història de l'Humor Gràfic a Barcelona


Assistents i organització han valorat molt positivament les Jornades d'Història de l'Humor Gràfic que s'han celebrat a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

L'evolució dels gustos, la censura, sempre present, o els canvis tecnològics a les indústries gràfiques, que influeixen en la reproducció dels originals, són factors a tenir en compte a l'hora d'apreciar els dibuixos com a expressió dels artistes i alhora mirall de la societat. De tot plegat, se n'ha parlat a les Jornades d'Història de l'Humor Gràfic a la capital catalana.

Organitzades per l'AHCB, amb la col·laboració de l'associació cultural Tantatinta, les jornades, aquest dimecres i dijous, han tingut per objectiu impulsar l'estudi i millorar el coneixement dels dibuixants que han conreat l'humor gràfic a Barcelona durant els segles XIX i XX i destacar els fons documentals resultants com a elements patrimonials de la ciutat. Ha estat la primera vegada que s'han dedicat unes jornades a aquesta matèria al nostre país. Les jornades han estat conduides per Santi Barjau i Antoni Guiral.

Al llarg dels dos dies que han durat, hi ha hagut ponències, conferències i taules rodones ben diverses. S'ha tractat dels dibuixos a les publicacions periòdiques com a element de patrimoni, s'ha plantejat la recuperació històrica i la memòria dels dibuixants, del segle XIX al XX, i s'ha debatut la situació actual de l'humor gràfic.

Entre els dibuixants destaca, en el transcurs de ponències i debats, la participació dels ninotaires Manel Fontdevila, Toni Batllori, Miquel Ferreres, Alfons López i Kap (a la foto), així com de l'estudiós i del divulgador de còmic i de l'humor gràfic Jordi Riera.

La conferència de clausura, a càrrec del periodista i tractadista de l'humor gràfic Josep Maria Cadena, ha tractat de les caricatures dels alcaldes de Barcelona al llarg del temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada