04 de novembre 2012

El XVIII Saló del Manga ha batut tots els rècords

El XVIII Saló del Manga de Barcelona, organitzat per FICOMIC, ha tancat aquesta tarda les seves portes havent rebut 112.000 visitants, xifra que marca una nova fita a la seva història. El certamen complia aquest any la seva majoria d'edat amb el trasllat al Palau núm. 2 de Fira Barcelona Montjuïc. Amb un 60% més d'espai expositor, ha rebut una contundent resposta del públic, otakus arribats de tota Espanya que ja han convertit el Saló en la seva gran cita anual.

La xifra final suposa un increment de gairebé el 70% respecte de l’any passat, quan van assistir al certamen 65.000 persones. En paraules de Carles Santamaria, director del Saló del Manga i de FICOMIC, “l'èxit de públic ha superat totes les expectatives i hem constatat que al disposar d'un major espai s'han pogut desenvolupar noves activitats i ampliar altres per a major comoditat dels assistents”. D'altra banda, Santamaria va explicar que “cada vegada més el Saló és una gran festa al voltant del manga i la cultura japonesa en general. L'èxit de l'espai gastronòmic ens portarà a ampliar-ho i a diversificar les seves activitats de cara a la propera edició”.

La cuina japonesa, objecte de l'exposició Manga a la carta i de nombrosos tallers, entre els quals va brillar l'impartit el dissabte a la tarda per Ferran Adrià i el prestigiós xef japonès Hiroyoshi Ishida, al capdavant de l’exclusiu restaurant Mibu de Tokio (de l’amistat i l’intercanvi culinari dels quals va sorgir el manga Mibu-ElBulli), va ser una de les protagonistes de la edició XVIII del Saló del Manga de Barcelona. Acompanyant al matrimoni Ishida i Adrià van participar durant els quatre dies Mestres de la cuina com Hideki Matsuhisa del restaurant Koy Shunka, el Mestre Tan, Takashi Ochiai, Kenji Ueno, Nobutada Kawagoe, Naoyuki Haginoya, Atsushi Takata, Kazutoshi Komuta, Mutsuo Kowaki, Hiroki Yoshiyuki, Keisuke Ohtani, Shoko Nakanishi i Natàlia Mazarredo. A més, la zona de gastronomia japonesa, amb deu establiments de restauració, va resultar tot un èxit.

Entre els convidats va destacar la presència de Hiro Mashima, autor de Fairy Tail, la de Nozomu Tamaki, responsable de l’anomenat True Blood japonès Bailando con vampiros, el matrimoni Ishida, propietaris de l’esmentat Mibu, l’exclusiu restaurant japonès objecte d’un manga; el director d’anime Toshiyuki Kubooka, i el deixeble d’Osamu Tezuka i el creador de l’estudi Madhouse Masao Murayama. Tots ells van protagonitzar multitudinaris tallers, taules rodones i sessions de signatures.

Un any més, les exposicions, les trobades amb els fans, com els massius actes amb els actors de doblatge en català de Bola de drac i One Piece, i els concursos de karaoke i cosplay van ser seguits amb entusiasme per un gran nombre d’otakus. L'escenari, epicentre del programa musical i els concursos, va acollir l'actuació de l'última revelació del pop japonès, la banda Loverin Tamburin. I un cop més, el Saló del Manga va celebrar una nova edició de la selecció de la parella finalista espanyola que participarà al World Cosplay Summit que tindrà lloc el proper estiu al Japó.

L'espai de videojocs també va figurar entre els més concorreguts, gràcies a la presentació en primícia de la nova Wii U de Nintendo i el quart lliurament de la saga Halo, Halo 4, per Xbox 360. A més, durant els quatre dies es va poder aprendre a dibuixar manga amb el videojoc New Art Academy de Nintendo 3DS amb la col·laboració de l'Escola Joso. I, per la seva banda, Xbox 360 va disposar d'un doble espai diferenciat en el que es podia jugar tant als videojocs de la consola de Microsoft, com als del dispositiu Kinect. En aquest sentit cal destacar la presència d’Hiroshi Matsuyama, President i CEO de Cyberconect2, responsable de la saga Naruto Ultimate Ninja, que va protagonitzar una animadíssima trobada amb els seus seguidors.

Com a novetat, espectacular va resultar l'acollida del Matsuri, el petit festival de tradicions i costums japonesos que va acollir aquest any el Saló. En ell es podia des de pescar globus fins a rebre prediccions de bona sort i participar en tallers de quimono. D'altra banda, l'espai Showroom es va ocupar una vegada més de les actuacions de petit format i concursos, entre els quals va destacar el d'aprendre a ballar el Gangnam Style. El Taller de Manga va deixar clar novament l’art dels autors japonesos i espanyols a l’hora de dibuixar.

El XVIII Saló del Manga de Barcelona ha rebut el suport de l’Ajuntament de Barcelona, la col·laboració de la Fundació Japó, el Consolat General del Japó a Barcelona, Carnet Jove, Casa Àsia, Cine Asia i Sitges Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Els mitjans oficials del Saló han estat El Periódico de Catalunya, Máxima FM i el Club Súper 3, a més de la revista Hobby Consolas i els webs especialitzats Mision Tokyo i ComerJapones.com.

FICOMIC ja està treballant el XIX Saló del Manga de Barcelona que se celebrarà del dijous 31 d'octubre al diumenge 3 de novembre de 2013. Un dels temes estrella de la propera edició serà el de la presència de l'esport al manga, atès que hi ha popularíssimes sèries que tenen com a eix central el futbol, el bàsquet, el beisbol i d’altres competicions tradicionals japoneses com el sumo. Abans d'això, però, tindrem el 31è Saló Internacional del Còmic de Barcelona que se celebrarà de l'11 al 14 d'abril de 2013 en el pavelló 8 de Fira de Barcelona. 


Font: FICOMIC

1 comentari:

  1. Per cert, sembla que pel que fa a Naruto en català Planeta va dir que "no ho han planejat encara, però que ho faran". O això van dir els de Ramen para Dos. Jo no vaig poder assistir a la presentació.

    ResponElimina