11 de juliol 2012

S'ha editat el llibre del centenari de Cu-cut!


En ocasió del centenari de la suspensió de la revista Cu-Cut!, es reivindica aquella popular publicació satírica que va mirar al món amb mordacitat durant la primera dècada del segle XX, i va marcar el desenvolupament de la premsa satírica catalana posterior. Complementant l'exposició que es pot veure a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, ara tenim el llibre editat per Efados.

El primer número de Cu-Cut! va aparèixer el 2 de gener de 1902. Era una iniciativa editorial vinculada al partit polític catalanista la Lliga Regionalista. La defensa dels interessos catalans davant el centralisme i el caciquisme fou una de les principals causes de la revista, així com la crítica municipal. Les seves invectives continuades contra el govern de Madrid li van costar nombroses multes i suspensions. La seva campanya satírica contra l'exèrcit espanyol –desprestigiat després de la derrota de Cuba– va culminar amb un assalt a la redacció per un grup de 300 oficials ofesos. Aquests incidents van provocar la caiguda del govern de Montero Ríos, la unió del catalanisme polític, i la tramitació de la Llei de Jurisdiccions, instrument de control de la premsa per part de l'exèrcit vigent fins a la República.

Cu-Cut! ens va deixar el seu testimoni mordaç dels principals fets d'aquella dècada: des de la guerra Russo-Japonesa (1904-1905) i els atemptats anarquistes que aterrorien la ciutat, als esdeveniments de la Setmana Tràgica (1909) o la construcció de monuments i edificis singulars de Barcelona, com el monument al Dr,. Robert, o la Casa Milà de Gaudí.

Enquadernació: Tela. Pàgines: 218. EAN: 9788415232193. Any d'edició: 2012. Preu: 32 euros.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada