17 d’abril 2012

La Xina, país convidat al 30è Saló del Còmic de Barcelona


La República Popular Xinesa és el país convidat del 30 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que comptarà amb un espai de 200 metres quadrats situat en el centre del Palau 8 de Fira de Barcelona. A més, una important delegació xinesa composada per diversos representants governamentals, empresaris del món del còmic i artistes xinesos desenvoluparan una atapeïda agenda d'activitats durant la seva estada en el certamen. L'exposició realitzarà un recorregut per la història del còmic xinès, alhora que es mostraran els treballs més destacats dels creadors d'aquest país a través d'imatges, llibres, revistes, e-books i vídeos.

La participació de Xina com país convidat del 30 Saló del Còmic és fruit d'un acord signat entre el Departament de Cultura, Ràdio i Televisió del Govern de Tianjin Binhai, una de les majors àrees de desenvolupament empresarial xineses, i la Federació d’Institucions Professionals del Còmic (FICOMIC), entitat organitzadora del Saló del Còmic. En aquest acord va col·laborar de manera molt activa l'Ambaixada de Xinesa a Espanya, que va ser molt receptiva a la invitació realitzada per FICOMIC.

El còmic xinès s'ha desenvolupat com una indústria cultural en els últims trenta anys, amb un decidit impuls per part del Govern xinès, especialment per part del seu Ministeri de Cultura que ha donat suport tant als artistes com als editors. A més, s'han organitzat exposicions, esdeveniments i diverses activitats promocionals amb una visió de mercat global i aprenent de l'experiència internacional.

El còmic xinès beu de les fonts estètiques de les arts plàstiques tradicionals del país, així com de la idiosincràsia de la seva cultura, alhora que els seus autors han sabut donar-li una personalitat pròpia. Són molts els autors xinesos que gaudeixen d'una gran popularitat en el seu país i és bastant habitual que els còmics dels dibuixants de major èxit arribin a vendes de 2 milions d'exemplars.

Quatre són els artistes xinesos que participaran en el Saló del Còmic. Destaca la participació de Chen Weidong, guionista, teòric i fundador de Tianjin Creator World Comic Co., Ltd. Benjamin Zhang Bin és un destacadíssim dibuixant i il·lustrador, autor de diverses portades per a Marvel i que a Espanya ha vist publicades les seves obres Orange, Remember i One day per Ediciones Glénat (ara Editores de Tebeos); Sky Doll Lacrima Christi, editada per Norma Editorial i cobertes per X-Men Origins: Emma Frost i Nuevos Mutantes, totes dues publicades al nostre país per Panini Comics. Lotulist és una jove dibuixant xinesa, experta en motius tradicionals xinesos com els dracs, que inspirant-se en la tradició ha desenvolupat un estil propi que l'ha acostat a les modernes audiències. Andy Chen, periodista de formació i fundador del K-ANEU Studio especialitzat en la creació en còmic i il·lustració, és conegut pel seu especial sentit de l'humor al més autèntic estil Pequín.

A continuació una breu biografia dels nous convidats:

Andy Cheng (Xina. 1978)

Graduat de la Universitat de Tsinghua amb un Màster en Periodisme i Comunicació, Andy Cheng té més de deu anys d'experiència en els mitjans de comunicació i àrees de gestió. És fundador de K-iD Communications and Culture Co. Ltd (2007) i K-iD Studio, especialitzat en còmic i il·lustració. Dissenyador de la sèrie Comic As Love Songs, obra molt bé acollida per la seva sensibilitat i sentit de l'humor al més pur estil de Pequin. Entre els seus títols destaquen Beijing Is Not My Hometown, Unmarried Selina i Are You Kidding.

Benjamin (Xina. 1974)

Zhang Bin és un artista xinès de manhua i il·lustració, que treballa sota el pseudònim de Benjamin. Amb aquest nom ha treballat para Marvel Comics o realitzat l'animació del vídeo musical J'aimerais tellement de l'estrella del pop francès Jena Lee, així com la portada del seu àlbum Vous remercier. Benjamin treballa generalment amb pintura digital utilitzant un llapis amb una tableta gràfica i programari d'edició d'imatges. Entre les seves obres destaquen One Day (2002), Remember (2004) i Orange (2006), les tres editades per Ediciones Glénat, Sky Doll Lacrima Christi (2010), publicada a Espanya per Norma Editorial i portades per a X-Men Origins: Emma Frost (2009) i Nuevos Mutantes (2009), ambdues series publicades en el nostre país per Panini Comics.

Chen Weidong (Xina. 1969)

Guionista, activista teòric i social, pioner en el desenvolupament de la historieta xinesa, fundador de Tianjin Creator World Comic Co., Ltd. En els últims quinze anys Chen Weidong ha estat immers en la indústria dedicat a les àrees de l'estudi de la teoria de historietes, creació de còmics i a la gestió de la indústria del còmic, sent guionista i dibuixant de més de 300 obres. L'autor ha realitzat una important contribució en el desenvolupament del còmic xinès mitjançant la creació d'una sèrie de còmics basats en quatre grans novel·les clàssiques de la literatura xinesa (El romanç dels Tres Regnes, El somni del pavelló vermell, Les aventures del Rei Mico i Tots els homes són germans). Aquesta sèrie ha estat publicada en tot el món i traduïda a més de 20 idiomes, amb un tiratge de cinc milions de còpies. En el 2006, Chen Weidong va ser guardonat amb el Premi per la seva gran Contribució a l'animació i còmic xinesos,

Lotulist (Xina. 1987)

Graduada en l'Acadèmia Central Xinesa de Belles Arts, Lotulist és una guionista i il·lustradora, experta en temes tradicionals xinesos, especialment a dibuixar dracs, coneguda com "la creadora xinesa més jove’ és la principal assessora de la China-Japan Animation & Comic Exchange Association. Com guionista, Lotulist s'inspira en les llegendes i mitologia xinesa. Com autora i il·lustradora, adopta l'edició tradicional Xinesa i la seva cal·ligrafia i les combina amb el seu propi llenguatge per arribar al públic actual. Entre les seves obres s'inclouen Els nou fills del Drac, Les quatre deïtats, Un viatge de somni a la recerca de mites i llegendes (2010), Dragon Hunter (E-book, editat en 2011), i molts altres títols. Una gran part d'ells van ser mostrats en exposicions i salons del còmic com Hangzhou International Comic Con, First Exhibition of Chinese Animation & Comic Arts, Yubari Film Festival (Japó) o The 8th  Hamburg International Comic Con. Lotulist també ha estat guardonada amb el Premi Drac Daurat, el JC-ACG Cup (Japan-China Original Comic Competition) i diversos premis de concursos de còmics nacionals i internacionals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada