25 d’abril 2012

Es mor l'editor Josep Maria Berenguer


L'editor i activista cultural Josep Maria Berenguer (Barcelona, 1944-2012) va morir ahir 23 d'abril a Barcelona. Editor de La Cúpula era un referent internacional del món del còmic i un dels renovadors de la indústria des de la Transició, quan va publicar la revista El Víbora. Josep Maria Berenguer va ser membre fundador de FICOMIC, sent fins al seu decés vicepresident de l’entitat.

Va estudiar Belles Arts i en els anys seixanta i setanta, es guanyava la vida com fotògraf i il·lustrador freelance, a més de participar en algunes exposicions de pintura i de fotografia i de dissenyar i construir el que ell deia “cúpules geodèsiques”. Gràcies als seus diversos viatges per Estats Units, coneixia de primera mà la cultura underground, tant els comix com la literatura de Jack Kerouac o Allen Grinsberg. A la fi dels anys setanta, es va creuar amb l'editor de còmics Josep Toutain; ambdós vivien a La Floresta (Barcelona) i col·laboraven en el butlletí de l'associació de veïns d'aquesta localitat, titulat El enterao; Toutain escrivia, Berenguer il·lustrava. Quan Berenguer li va explicar a Toutain que volia fundar una revista d'arts visuals, parlant de pintura, il·lustració, cinema, fotografia i còmics, aquest li va respondre que li deixava els diners si editava una revista de historietes. I així ho va fer.

Al 1979 naixia El Víbora, una publicació compromesa, contracultural, urbana i independent, que es va convertir en un referent per a més d'una generació de lectors i d'autors. Allà van publicar alguns dels millors creadors de la historieta nacional i internacional. El Víbora va apostar pels còmics de qualitat, personals, aportant una petita gran revolució a la indústria de la historieta espanyola, i donant a conèixer a creadors de l'escena independent de tot el món. Ediciones La Cúpula, l'editorial de Berenguer, va publicar altres revistes, com Makoki (1982), Kiss Comix (1991) o Claro que sí cómics (2005), i una infinitat d’àlbums i de novel·les gràfiques. Berenguer, a més, estava especialment motivat amb la promoció i divulgació de la historieta, participant en diverses activitats, com concursos, xerrades i debats.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada