12 de desembre 2011

Per molts anys Cavall Fort !



Celebrem que aquest mes de desembre que ha fet cinquanta anys de l’aparició del número 1 de Cavall Fort. Per aquest motiu, la publicació ha elaborat un programa d’activitats, que pretén ressaltar la seva dilatada trajectòria com a publicació de referència en català i, al mateix temps, projectar-se com una revista que, mantenint la seva gènesi, s’adapta als nous temps i amplia la seva xarxa de lectors.

El programa d’actes Cavall Fort 50 anys es va obrir el passat divendres 2 de desembre amb un acte institucional de màxim relleu, amb l’assistència del president de la Generalitat, Artur Mas, així com representants dels àmbits cultural, social, educatiu i institucional del país. Durant aquest acte es va presentar el número especial realitzat per la revista amb motiu del 50è aniversari. Es tracta del número 1.185-1.186, que correspon al mes de desembre de 2011 i que és el commemoratiu de l’efemèride. Aquest Cavall Fort, de 100 pàgines, conté diferents sorpreses per als seus lectors. Podeu trobar aquest excel·lent i històric número, de compra obligada per els nois i per els que el varem llegir durant molts anys, a diverses llibreries.

El programa commemoratiu contempla també l’edició d’un documental audiovisual sobre la revista, titulat Món Cavall Fort, realitzat per Utopia Global i coproduït per Televisió de Catalunya. Es tracta d’un producte adreçat al gran públic que s'estrenarà properament.

En l'article d'Anna Abella per El Periódico podem trobar:  «Ella és el present i jo sóc un dinosaure», diu fent broma l'escriptor Joaquim Carbó, «únic supervivent» del primer consell de redacció de la revista i autor dels cinc primers contes publicats a Cavall Fort, perquè, afegeix, «era el 1961, feia 23 anys que no sortia cap publicació infantil en català i no hi havia gent que escrivís per a nens en la nostra llengua». Segons Carbó, autor, entre altres, de les novel·les protagonitzades per Felip Marlot o Pere Vidal, «la revista va ser una sorpresa per a molts nens i nenes que a casa parlaven català però a l'escola tot era en castellà. Si En Patufet va ser el referent d'abans de la guerra, Cavall Fort ho va ser en la dictadura».

El currículum de firmes que atresora parla per si mateix: escriptors com Josep Albanell, Josep Maria Benet i Jornet, Pere Calders, Josep Vallverdú, Salvador Espriu i Maria Aurèlia Capmany; dibuixants com Pilarín Bayés, Roser Capdevila, Cesc, Pere Joan, Josep Maria Madorell, Pep Montserrat, Peyo i Picanyol, i portades firmades per Miró, Tàpies, o Joan-Pere Viladecans.

«La preocupació inicial dels seus creadors va ser, a més d'oferir qualitat, que els nens poguessin aprendre a llegir i escriure en català -explica Canela-. És una eina pedagògica, de formació de lectors, però alhora pretén que els nois s'ho passin bé, que es diverteixin».

De periodicitat quinzenal, encara que pot trobar-se en alguns quioscos i llibreries especialitzades, Cavall Fort es distribueix bàsicament a través de la subscripció. Avui, amb una tirada de 15.000 exemplars, suma 13.000 subscriptors, als quals es poden afegir els 7.000 de Tatano, revista per a la franja de 4 a 8 anys, que abans del 2005 era un suplement de Cavall Fort. El moment àlgid de subscripcions, assolit a principis dels anys 70, va ser de 20.000. El càlcul demostra que té un públic molt fidel. «En molts casos la fidelitat es demostra de pares a fills i a néts. En altres, si a certa edat el lector es dóna de baixa després la recupera quan té fills», apunta Canela.

1 comentari:

  1. Fantàstic que 50 anys després l'esperit cavall fort segueixi endavant amb força!

    Per cert... avui el webcòmic català http://www.cargols.org, no fa 50 anys, però si cumpleix la seva tira número 100... Com diria aquell "Es motivo de honda satisfacción" jejeje

    Una abraçada!

    ResponElimina