14 de desembre 2011

Arrugues de Paco Roca en català

L’editorial  basca Astiberri ha anunciat les seves novetats per al mes de gener del 2012, entre les quals trobem una sorpresa agradable: la publicació d’Arrugues de Paco Roca en català. El còmic, que va guanyar el Premi Nacional de Còmic del 2008, es posarà a la venda el 27 de gener, coincidint amb l’estrena de l’adaptació cinematogràfica de l’obra. A continuació teniu els detalls de l’edició:

Arrugues
Guió i dibuixos: Paco Roca
Astiberri Ediciones. Bilbao, 2012
Color. Cartoné 104 pàgines.
Mides 17 x 24 cm.
15 euros
Col·lecció Sillón orejero
ISBN: 978-84-15163-53-4
A la venda el 27 de gener

Un emocionant retrat sobre la vellesa i l’Alzheimer Premi Nacional del Còmic 2008, Arrugues ja ha venut més de 40.000 exemplars i el pròxim 27 de gener s’estrenarà a Espanya en sales de cinema com a pel·lícula d’animació clàssica.

L’Emilio, un antic executiu bancari, és internat en una residència d’ancians per la seva família després de patir una nova crisi d’Alzheimer. Allà, aprèn a conviure amb els seus nous companys –cada un amb un quadre “clínic” i un caràcter ben diferents– i els cuidadors que els atenen.

L’Emilio s’endinsa en una rutina diària de cadència morosa amb horaris prefixats –prendre’s els medicaments, fer la migdiada, menjar, fer exercici, tornar-se’n al llit...– i en la seva lluita contra la malaltia per intentar conservar la memòria i evitar ser traslladat a l’última planta, la dels invàlids, compta amb l’ajut de l’Ernesto, el seu company d’habitació...

Paco Roca aborda a Arrugues temes delicats, fins ara escassament tractats en historieta, como són l’Alzheimer i la demència senil. I ho fa d’una manera intimista i sensible, amb algunes notes d’humor però sense caure en cap moment en la caricatura.

A l’aire de versemblança que es respira en el relat hi ha contribuït un acurat treball de documentació. Paco Roca va començar a recopilar anècdotes dels pares i familiars ancians dels seus amics i va visitar residències d’ancians per saber com s’hi viu, un material de primera mà que li ha servit per estructurar una ficció consistent.

Font: Astiberri [pdf]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada