22 de desembre 2011

Adéu a Tretzevents

Fa uns dies ens arribava la noticia de que la revista infantil Tretzevents tancava portes. El ultim número que s'ha publicat, es el 903 corresponent al actual mes de desembre de 2011. La portada es de Montse Fransoy.  La revista de periodicitat mensual, estava editada per Publicacions de l'Abadia de Montserrat, la direcció era de Montse Ginesta i amb 32 pàgines es venia a 4,60 euros l'exemplar de paper.

L'editora parlava de la disminució del  suport econòmic de la Generalitat com a causa del tancament, a la que podem afegir unes vendes d'exemplars, que son molt justetes per poder mantenir una publicació. Cavall Fort que aquest mes ha complert 50 anys reconeix una tirada de 15.000 exemplars. Tretzevents parlava d'una tirada l'any 2008 de 8.000 exemplars, que segurament aquest any 2011 s'hauran vist reduïdes per causa de la crisis. Es un llàstima, Tretzevents havia fet una renovació interessant els darrers temps apostant per joves autors del país. Entre la llista de col·laboradors actuals podem parlar de: Toni Cabo, Susanna Martin, Gustavo Roldán, Martín Romero, Josep Busquet, Pol, Linhart, Daniel Boada, Marc Brocal, Àlex Fito, Leo, Rebecca Luciani, Lluís Farré, Esteban Hernández, Elenio Pico, Jordiu Gimenez,... Publicacions de l'Abadia segur que ha intentar buscar alternatives al tancament de la revista i evitar la desaparició de una capçalera històrica, però no ha estat possible.

L'infantil era una revista nascuda l'any 1951 sota l'aixopluc del Seminari de Solsona . L'any 1963 canvia la direcció i l'orientació i surt amb una portada firmada per Coll. Es el número 137 de la numeració antiga i número 1 de la nova època. El dia de Sant Jordi de 1964 surt a la venda al quiosc amb una tirada de 3.000 exemplars. Els problemes amb les autoritats del franquisme son permanents però gràcies a diverses persones, sobretot els germans Sayrach, la revista tira endavant. A partir de 1968 i degut a problemes econòmics passa a editar-la Publicacions de l'Abadia de Montserrat. A partir del número 174 de1973 la revista renova el nom, L'infantil ja es diu Tretzevents. L'any 1995 la revista canvia la periodicitat de quinzenal a mensual. 

L'infantil/ Tretzevents, dirigit sempre a un públic un xic mes jove que Cavall Fort sempre ha disposat de grans col·laboracions en el camp del còmic. Podem destacat noms com: Josep Coll, Josep Maria Alberdi, Albert Rué, Raf, Ivà, Florenci Clavé, Jesús Blasco, Carlos Giménez, Jan... Un dels grans èxits dels primers temps de L'infantil va ser les formigues Bibi i Tobi creades per Miquel Àngel Sayrach. Aquests personatges que molts recordem, algun dia s'haurien de poder recuperar per les actuals generacions. Sèries estrangeres molt conegudes que es van donar a conèixer gràcies a L'infantil/ Tretzevents van ser l'"Espirú" de Franquim, "Clifton" de Jo-El Azara, "El Califa i el Gran Visir" de Tabary, "Luky Luke" de Morris i Goscinny, "Asterix" de Uderzo i Goscinny, "Eric Castel" de Reading,...

El col·lectiu bibliotecari i als mediadors especialistes en literatura infantil han penjat un bloc en contra del tancament de Tretzevents. Hi podeu deixar-hi comentaris.

Podeu recuperar imatges de la revista a: El còmic en català, Patufets.

Jordi Riera

3 comentaris:

 1. Una notícia que realment sap greu a tots els lectors de còmics. I molt més els que tenim una edat.
  Ho sento, segurament no sóc objectiu, però em pregunto si una petita part de la subvenció de la Generalitat al grup Godó haurien estat suficients per mantenir una revista històrica...
  Salut!
  Quim

  ResponElimina
 2. Jo tampoc soc objectiu i em pregunto el mateix que Quim però, també em pregunto, una revista amb tants anys al mercat no podria sobreviure sense subvencions?

  ResponElimina
 3. Josep, la revista era mantinguda per l'administració. Sense subvencions hauria tancat molt abans.

  De fet l'administració sustenta una part important de les publicacions. Ja no tenen el mercat que tenien abans.

  ResponElimina