27 de setembre 2011

Temps era temps

Temps era temps
Una aventura d’en Siset
J.C. Negre
Cambra de Comerç de Girona
80 pàgines

En Siset, l’intrèpid investigador gironí creat per Joan Codina Negre, torna a l’acció i aquest cop ho fa amb una aventura que el porta a viatjar pel temps. L’escenari, ben detallat en els espais més representatius de Girona gràcies a una bona documentació duta a terme per l’autor, ens transporta a diferents èpoques de la nostra història recent, concretament als anys 30 i als anys 60, dos períodes ben complexos per la situació històrica de guerra i postguerra. L’argument, tot i els salts temporals, és ben senzill, i contraposa la figura del protagonista (ajudat, en aquesta ocasió, pels mossos d’esquadra del futur) amb la del senyor Felip que només busca utilitzar aquests viatges a través dels temps per a fer calaix, independentment de les circumstàncies històriques i personals que l’envolten.

Aquest còmic forma part de les iniciatives que la Cambra de Comerç de Girona du a terme enguany per celebrar el centenari de la seva fundació. La intenció és acostar als més petits el món de l’empresa i determinats aspectes de la nostra història recent. És per això que aquesta aventura d’en Siset inclou un apartat de recursos didàctics, a cura de Joan Domènech Moner, que recull l’explicació de detalls històrics concrets (com ara la dictadura franquista o la Nova Cançó) així com conceptes que el còmic vol transmetre als més joves (els valors, el progrés o la igualtat de drets, per exemple). Aquest apartat didàctic s’adreça als pares, mestres i tutors i pretén ser una eina complementària que pot ajudar als lectors d’entre 9 i 15 anys. El còmic aconsegueix el seu objectiu de distreure i de servir de punt de partida per a treballar diferents aspectes i valors amb els més joves, fet pel qual cal agrair una iniciativa com aquesta, que té en compte l’art del còmic com a mitjà d’expressió. Amb una tirada de 3.000 exemplars, s’ha distribuït a les escoles gironines.

Aquesta nova història d’en Siset segueix la línia de les aventures d’un altre intrèpid personatge de còmics, com és Tintin, tal i com podíem trobar ja a les seves primeres aventures (Dues aventures d’en Siset). Les seves peripècies no acaben aquí i el seu creador ja ens avança que la propera història estarà relacionada amb el tresor d’en Serrallonga. Li haurem de seguir la pista.

Emili Samper [Nightwing80]


1 comentari: