27 d’agost 2011

Caricaturista apallissat per el règim sirià

El dibuixant sirià Ali Farzat ha resumit la Primavera Àrab en vinyetes setmanals a una revista independent siriana. Un grup de sicaris el va apallissar la matinada de dijous en ple centre de Damasc. Li van trencar el seu do, les mans que han dibuixat centenars de vinyetes crítiques contra el règim i demanant la pau a Síria.

Ferzat, natural de Hama –una de les localitats on la repressió és més força–, va començar a publicar el 2000 al primer diari satíric del règim (Al Domari), que va esgotar en una hora la seva publicació. Des de llavors, tampoc ha deixat de publicar al diari kuwaitià Al-Watan.

Durant els 80 li va arribar el reconeixement internacional després de guanyar diversos premis i que els seus dibuixos es publiquessin a Le Monde. El 1989 Sadam Hussein el va amenaçar de mort i li va ser prohibida l'entrada a Iraq, Jordània i Líbia. El dibuix que va arrencar tot el sarau va ser un en què apareixia un general donant condecoracions enlloc de menjar a un poble àrab mort de fam.

2 comentaris:

  1. Ostres que fort, ni els que fan dibuixets s'en salven, això no ho diuen a les notícies!
    Sabeu on puc trobar material d'aquest autor... buscaré per la xarxa... Moltes gràcies per la difusió de la notícia.

    www.FRANCHU.com

    ResponElimina
  2. Hi han humoristes gràfics que en una vinyeta expliquen millor uns fets i una situació determinada que alguns articles que podem llegir de moltes paraules. Deu ser per això que son censurats, pressionats, perseguits i en aquest cas apallissats en països que no es respecta ni minimament la llibertat d'expressió.
    Pots mirar aquesta pàgina.
    http://creativesyria.com/farzat.htm

    ResponElimina