26 d’agost 2011

Adéu a Jean Tabary, creador del visir Iznogoud

El 18 d'agost va morir el dibuixant Jean Tabary, que va crear el personatge del visir Iznogoud amb René Goscinny de guionista. Les seves historietes es van editar en català a la revista Tretzevents als anys setanta.

“Vull ser califa en lloc del califa!”. És el cèlebre crit de guerra del gran visir Iznogud, un dels grans personatges del còmic francobelga, creació del genial guionista René Goscinny (Astèrix, Lucky Luke, Oumpah-Pah,...) i del dibuixant Jean Tabary.

Tabary havia nascut el 5 de març del 1930 a Estocolm (Suècia), i es va iniciar en el món de la historieta al setmanari Vaillant amb les aventures de Richard et Charlie. El 1958 va crear Totoche i el 1962 el gran visir Iznogud, que ha estat portat al cinema i la televisió.

Els àlbums protagonitzats per aquest personatge tan maquiavèl·lic com maldestre relaten els múltiples complots amb què intenta destronar el califa de Bagdad, Harun El Pussah, un home bondadós respectat pel poble. Jean Tabary es va fer responsable personalment dels guions de la sèrie després de la mort de Goscinny, el 1977. Els fills de Tabary continuen la serie a la seva pròpia editorial.

A l'imatge un dibuix que amablement em va dedicar ja fa uns anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada