18 de maig 2011

Blacksad Integral en català

Blacksad Integral en català
Juanjo Guarnido, Juan Díaz Canales
Norma Editorial
Cartoné, 22,5 x 28

232 pàgines, color

29 €


Si bé és cert que el gènere negre viu als nostres dies un ressorgiment, no és en aquest que hauríem d'emmarcar Blacksad. Més que retratar el costat fosc de la societat, allò que sembla proposar-se aquest còmic és una recreació gairebé històrica del que fou el gènere als anys trenta del segle passat. Així, a banda dels tòpics del gènere, hi trobem tota mena de referents com per exemple els músics de jazz, el nazisme o la persecució dels comunistes, que fan de l'ambientació d'època alguna cosa més que decoració.

Fos com fos, hi ha en aquests quatre àlbums recollits en aquest volum, una voluntat d'homenatjar el bo i millor del clàssic gènere negre. Això s'aconsegueix mitjançant uns guions ben lligats que saben jugar amb les regles imposades, la consistència general dels quals únicament es veu trencada per un excés de complicació ocasional que, segurament, també forma part del joc. Alhora, el fet de gastar animals enlloc de persones, convida el lectora a mirar el conjunt des d'aquella òptica fantasiosa tan pròpia del còmic. S'afegeix així un punt d'estranyament que ens manté alerta i és capaç d'aportar més d'una sorpresa.

Així mateix, suposa tot un repte per un dibuixant qualificat sovint de genial, i amb raó. La reconstrucció que fa d'aquell món és tan bona i detallista que qualsevol hagués dit que ha pres apunts del natural. A més, cal destriar el seu domini del gest, del moviment i de tot allò que al cinema recau sobre l'actor i fa creïbles els personatges. I tot això sense oblidar un color d'autèntic luxe on la llum -i les ombres- juguen un paper protagonista i on s'endevinen influències impressionistes. I per acabar-ho d'arrodonir, cal fer esment de la qualitat de la narració gràfica d'estil cinematogràfic. De la seva capacitat d'adaptar-se al ritme de cada escena, de transmetre emocions i de ser entenedora, depén en gran part l'èxit d'aquesta obra.

És per àlbums com aquests que el concepte de còmic europeu sol anar associat al luxe, amb encert. A aquestes alçades trobe que és sobrer recomanar aquest integral de Blacksad en català però, qui sap. Si encara no l'heu llegit, no se m'acudeix millor ocasió!

Marc Pastor i Sanz [Per Tutatis!]

3 comentaris:

  1. M'encanta Blacksad, llàstima que ja tinc la versió castellana :S

    ResponElimina
  2. M'ha agradat molt com l'has "ressenyat".

    ResponElimina
  3. a*: sí, això li haurà passat a molts...

    Lupus: gràcies! ;)

    ResponElimina