24 d’abril 2011

Wilson

Wilson (Edició en Català)
Daniel Clowes
La Cúpula, agost 2010
Cartoné, 84 pàgines, color
17,90€

Wilson és un misantrop de mitjana edat que per defugir la seva solitud enceta converses unilaterals amb desconeguts en cafeteries o enmig del carrer. Wilson és un infeliç ressentit que troba sospitosa l'aparent felicitat de la gent que l'envolta. Wilson és un home odiós amb un gran cor. Un solter trist i solitari. Un pare i marit devot. Un idiota. Un sociòpata. Un fantasma il•lús. Una flor delicada. Wilson és el retrat de la part fosca de l'home contemporani.

Wilson és la nova novel•la gràfica de Daniel Clowes, un dels autors de còmic més influents del panorama internacional i un renovador del llenguatge del còmic.
“Amb Clowes, no llegeixes sobre els estats emocionals de la gent, t’hi barreges, com a la vida.” The Los Angeles Times.

Quan ja pensava que ja ho havia comprat tot al 29è Saló del Còmic, en passar pel davant de l’estand de La Cúpula, li pregunto a en Nightwing80, si havia llegit Wilson i com era, del qual em va donar bones referències, a més a més recordava que a ComiCat se n’havien publicat 3 ressenyes. Així que el vaig agafar, fullejar i el mica que vaig llegir, em va agradar i em va treure rialles. Per altra banda Wilson s’havia publicat abans en català que en castellà, cosa raríssima en el còmic. Així doncs va anar a parar a la motxilla. Coi com pesava i pensar que l’havia d’aguantar del que quedava del matí, tota la tarda i fins a casa. Però bé ho vam aguantar.


Tal com he comentat en fer-li un cop d’ull vaig observar que l’estil de dibuix varia pàgina rere pàgina, segons la situació o estat emocional en que es troba en Wilson. El còmic també està estructurat en el a primer cop d’ull en diríem pàgines autoconclusives, però a mesura que vas llegint notem com hi una un fil de continuïtat entre les pàgines. Podríem dir que cada pàgina és un capítol de la història, per tant podem considerar que estem llegint la biografia d’en Wilson, des de la seva mitjana edat fins a la vellesa, coneixent també aspectes anteriors de la seva vida.

Però la història no pas fantàstica, és real com la mateixa vida. Qualsevol es podria trobar en la seva situació. Wilson però es una persona difícil de suportar per el seu especial llenguatge i tracte amb al gent, ara bé l’autor li ha sabut donar l’encant i l’humor per tal que al final en Wilson et caigui bé.


Lupus Sigarrensis - Planeta Sigarra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada