16 d’abril 2011

Premis ComiCat 2011


Els Premis ComiCat van néixer per donar resposta a una mancança que constatem que tristament encara avui es manté. La nostra intenció era i és reconèixer el bo i millor de la feina feta en llengua catalana en l'àmbit del còmic -el manga, la novel·la gràfica, el tebeo...- atesa la distracció d'institucions oficials i professionals sobre el tema. En l'edició de 2011 són premiables totes aquelles obres publicades durant l'any natural 2010, indistintament del seu format, gènere, procedència de l'autor o idioma original. Bàsicament, són les que podem trobar a la llista corresponent de còmic.cat.

Fins ara s'havien atorgat de manera popular, tot obrint les votacions als lectors del nostre web però, enguany ens ha estat impossible fer-ho així. La raó és senzilla: fem el que podem! Així, hem decidit de fer-ne una votació col·legiada entre els membres del col·lectiu. Aquests han estat els resultats:

MILLOR CÒMIC

Sèrie B

Contundent victòria dels Deamo Bros amb aquest divertit i estrambòtic còmic d'humor publicat per Glénat sota el paraigües del Premi Carnet Jove. El membres de ComiCat reconeixem que en som fans però, estem segurs que si haguéssim fet votacions populars hauria tingut moltes possibilitats de guanyar. Fa molt de goig veure el bon nivell dels autors de casa nostra.

A les portes del premi s'ha quedat Wilson, de Daniel Clowes, la gran aposta
de La Cúpula pel còmic en català de qualitat.


MILLOR GUIONISTA


Felipe Hernández Cava

L'edició en català de Les Serps Cegues per part d'Inrevés ens ha permès gaudir de l'excepcional guió d'aquest veterà autor. No és l'únic premi que ha rebut, ja que també va distingir-se amb aquesta mateixa obra com a Millor Guió als Premis del Saló de 2009.

A les portes s'han quedat de nou Daniel Clowes, per Wilson, i el mestre víctima del feixisme Héctor Germán Oesterheld per l'edició del clàssic Sergent Kirk.


MILLOR DIBUIXANT


Hugo Pratt

L'aclaparadora presència d'aquest mite del còmic a les novetats d'enguany, gràcies a la Col·lecció Hugo Pratt de Norma, l'han fet mereixedor de nou d'aquest guardó. La seva qualitat, de sobres coneguda, hem pogut apreciar-la en obres de Corto Maltés com Les cèltiques, La llacuna del misteris o Faula de Venècia, així com a Sergent Kirk.

No obstant, aquest ha estat el premi més discutit, ja que es va haver de desempatar amb Joan Cornellà i la seva peculiar proposta gràfica feta a Abulio. Així mateix, també va ser votat el seu company de la Col·lecció Premis Coll de Glénat, Martín Tognola, per la bona feina fet amb Barcelona Low Cost.

MILLOR EDITORIAL

Norma

Contundent victòria ara sí d'aquesta editorial que no havia guanyat encara cap edició dels Premis ComiCat. Ha pesat sense dubte la bona feina feta amb la producció pròpia com Alícia en un món real, el recull d'Ot el Bruixot, les col·leccions d'Hugo Pratt, Yakari o Eric Castel, i potser sobre tot la recent publicació de l'integral de Blacksad.

MILLOR WEBCÒMIC

Cornuts [directe.cat/cornuts]

Entre els membres de ComiCat hi ha hagut unanimitat total a l'hora d'atorgar aquest premi. Aleix Saló s'ha superat dia a dia en la seva tira de premsa feta pel diari digital Directe.cat. Això li ha valgut el nostre reconeixement més sincer i aquest guardó.

PREMI ESPECIAL 2011

Webcomics.cat [webcomics.cat]

Aquest premi, que sempre ens reservem per decidir entre els membres de ComiCat, vol reconèixer a persones que s'hagin distingit per la seva especial aportació al món del còmic en llengua catalana, no necessàriament com a autors. Enguany, el Premi Especial recau en Xavier Àgueda, Andrés Palomino i Isaak Murgadella, responsables del web Webcomics.cat.

Es tracta d'una interessant iniciativa que ha permès dinamitzar el món del les tires de premsa i l'humor gràfic en català a internet, cercar complicitats entre autors i donar-los a conèixer a un públic que pren un rol participatiu. Per suposat, també compta amb presència a xarxes socials com twitter o facebook, i vaja, que no li falta detall. Per aquesta empenta li atorguem el nostre reconeixement especial en forma de guardó.


I això ha estat tot! L'any vinent esperem poder fer-ho amb més glamour.... Enhorabona a tots els guardonats!

L'equip ComiCat

4 comentaris:

  1. Doncs l'any que ve a treure's la son de les orelles més aviat, i que tornin a ser populars, hehehe.

    Felicitats per la vostra feina que feu i felicitats als gualordonats, que fins i tot n'hi ha hagut de disputats.

    Salutacions

    ResponElimina
  2. Felicitats als premiats i gràcies a en Marc per la feina!

    ResponElimina
  3. Molt bones eleccions, nois! Aquí un fan dels Deambro :)

    ResponElimina
  4. Felicitats als guanyadors, realment, molt bones eleccions, per la nostra part els Cargols treballarem dur per aconseguir ser un dels webcomics que entrin en la pugna pel premi.

    ABRAÇADOTES!!!

    www.cargols.org

    ResponElimina