08 d’abril 2011

El patrimoni com mai no has vist podria millorar


El departament corresponent de la Generalitat de Catalunya vol fer més accessible el coneixement del patrimoni popular. Amb el subtítol El patrimoni com mai no has vist ha penjat unes pàgines a Internet on fomenta la participació a través de recursos com Facebook, twiter... i Pat.club on s'organitzen concursos, trobades, activitats exclusives,... La idea és interessant, utilitzar una comunicació propera i participativa fent servir un llenguatge a l'abast de tothom. 

Aprofitant que s'acosta el Saló del Còmic han penjat un monogràfic sobre El món del còmic. El problema és que la persona o persones que l'han fet (el treball no està firmat) no són especialistes del tema i es nota molt en els resultats. Anotem alguns dels aspectes que ressalten més quan el llegeixes.
- La definició de còmic com "explicar històries amb imatges" sembla molt simple i es pot aplicar a moltes altres disciplines.
- Jep i Fidel no són de 1967. La sèrie va començar amb el nom de Jep esport S.L. al número 1 de Cavall Fort el 1961.
- Eric Castel, va sortir per primera vegada el 1979 a la revista Super-As, no el 1974.
- De Mortadelo y Filemón comenta que "Hi apareix reflectida la picaresca, la pobresa i la gana de la postguerra". La wikipedia comenta aquests trets com a definidors de l'Escola Bruguera, a la que pertany Mortadelo. La definició es certa per moltes de les series de Bruguera de la primera època. Però és evident per tothom que hagi llegit el còmic, que Mortadelo no entra en aquesta definició.

La màquina del temps del còmic català, és una bona troballa per veure gràficament l'evolució i la història. Hi ha però un problema de criteri. Si és basa en el còmic català, s'entén que és el fet a Catalunya en català i en castellà, però es parla de Komic que és una revista feta a les Illes. Si es vol integrar el còmic fet en català als Països Catalans és evident que revistes actuals com Camacuc o Esquitx hi haurien de ser. També crida l'atenció que hi hagi alguna publicació amb molt poca repercussió en el seu moment (fanzines) i en canvi faltin títols que en aquest moment es poden trobar al quiosc o a qualsevol biblioteca.

Algunes de les informacions e imatges són de la meva web, Catàleg del Còmic en Català o d'algun article que he publicat. Potser donar un petit índex d'on s'ha tret la informació no sobraria. 

Hi haurien més detalls a comentar, però per no fer-ho més llarg passarem a les conclusions. Les persones que cerquen informació per Internet esperen normalment d'una web oficial, un grau de precisió més important.  Pot emprar el nivell de comunicació que consideri oportú però el rigor  ha de correspondre al nivell de prestigi de l'entitat. Esperem que El món del còmic pugui millorar ràpidament.

3 comentaris:

  1. Retalla per aquí i per allà, enganxa i narinan que la vida són dos dies :)

    ResponElimina
  2. Em pregunte si ho haurien fet amb altre mitjà d'expressió... D'altra banda, "la feina ben feta no té fronteres, la feina mal feta no té futur".
    Salut!

    ResponElimina
  3. Noi, cultura de la "Gene" s'hi podia mirar una mica més !!!!!!

    ResponElimina