22 de març 2011

Exposició el 23F en vinyetes

El Saló Internacional del Còmic de Barcelona dedica una exposició sobre com el còmic ha plasmat el cop fallit del 23-F de 1981. Rius de tinta s'han escrit en dotzenes de llibres sobre aquest intent colpista, però també s'han dibuixant unes quantes historietes sobre aquells fets perquè el còmic és un mitjà d'expressió narratiu tan vàlid com qualsevol altre.

Tres són els eixos de l'exposició. La revista El Jueves, un setmanari d'humor gràfic, va publicar en els dies i setmanes posteriors a l’intent de cop d’estat diverses historietes i acudits gràfics sobre la trama militar. La revista El Víbora era en aquella època el gran referent del còmic underground i va editar un nombre especial titulat Toda la verdad sobre el golpe en el qual van participar autors com Miguel Gallardo, Juan Mediavilla, Max, Sento, Daniel Torres, Isa Feu, Roger Subirachs, Javier Mariscal o Antonio Pamies, entre d’altres. Fidel a l'esperit contracultural de la publicació, els seus autors van donar una visió entre irònica, sarcàstica i passada de voltes sobre aquells fets.

El Magazine del diari El Mundo va dedicar un especial al 30 aniversari del 23-F amb la particularitat que íntegrament estava compost per historietes de diversos autors. El guionista i escriptor Felipe Hernández Cava va coordinar aquest dominical que va contar amb la participació de Bartolomé Seguí, Kiko, Víctor Coyote Aparicio, Alfredo González i El Cubri. Si El Jueves i El Víbora mostraven les reaccions del moment, amb perspectiva periodística però no històrica, les historietes que va publicar el Magazine suposen una interpretació d'aquells fets fonamentada en diversa bibliografia, encara que destaquen les referències als llibres Anatomía de un instante de Javier Cercas i El 23-F, el Rey y su secreto de Jesús Palacios. “No van faltar veus que més tard, en fred, van assenyalar que la publicació havia assumit massa risc servint-se d'aquest llenguatge -el còmic- en el qual alguns hem cregut sempre com un dels més perfectes”, explica Hernández Cava.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada