El Museu del Còmic i la Il·lustració, ubicat a l’edifici industrial de la CACI de Badalona, és una realitat en construcció física i intel·lectual. El Museu va arrancar a l’octubre de l’any 2006, quan Ferran Mascarell, aleshores conseller de Cultura, va encarregar a FICOMIC un avantprojecte. El seu successor a la Conselleria, Joan Manuel Tresserras, va donar un impuls definitiu al projecte incorporant en una comissió de treball a diferents associacions i entitats, com l’APIC i FICOMIC, a més de personalitats del sector del còmic i la il·lustració.
Fruit de la feina de dos anys, la comissió va redactar un Pla Director que estableix, entre d’altres, les línees mestres de l’equipament. Destaquen entre els mandats bàsics del Museu preservar un patrimoni cultural i artístic de primera magnitud; difondre el significat, valors i aplicacions del còmic i la il•lustració; mostrar una vocació internacional basada en l’excel·lència dels seus continguts, perquè el dibuix no té fronteres i desenvolupar un treball de col·laboració transversal amb altres manifestacions artístiques. Serà un equipament de la nova era tecnològica on la interactivitat i l’accés multimèdia seran protagonistes.
Les aplicacions de la narrativa dibuixada en el camp de l’ensenyament són diverses, destacant la seva contribució a la comprensió lectora o com a material de reforç en algunes assignatures. A més, tant el còmic com la il·lustració són manifestacions artístiques que formen part de la formació dels nens i dels joves.
El Museu té la voluntat de contribuir a crear nous lectors de còmic i d’il·lustració, que ajudin a desenvolupar una indústria cultural amb una llarga tradició a Catalunya i fer créixer el seu mercat. Cal tenir present que més del 90 per cent dels còmics que es venen arreu de l’Estat són publicats per editorials catalanes.
El còmic i la il·lustració tenen al nostre país un passat brillant, mentre que el seu present és magnífic on destaquen artistes reconeguts arreu del món i una indústria cultural dinàmica i competitiva. El Saló Internacional del Còmic de Barcelona és una bona mostra de la força dels nostres creadors i emprenedors.
La Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Badalona van signar fa un any un conveni per fer realitat el Museu. El consistori badaloní ha posat un edifici industrial centenari emblemàtic, a un magnífic emplaçament, a més de fer la inversió de més de tres milions d’euros en la reconstrucció de la seva malmesa estructura i cobertes. La primera fase de les obres, dirigides per l’arquitecte Miquel Espinet, finalitzen a mitjans de març d’enguany. Paral·lelament, tres comissaris estan desenvolupant les bases dels plans museològic i museogràfic per encàrrec de la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.
Són temps difícils per a tots, on els recursos públics cal invertir-los en equipaments necessaris i eficients. La Generalitat de Catalunya cal que continuï una obra engegada fins a la seva finalització i la prioritzi sobre altres que encara no han començat. Seria lamentable que un excés de demora en la reprogramació del Museu del Còmic i la Il·lustració provoqués que les millores ja realitzades a l’edifici de la CACI quedessin malmeses, circumstància que obligaria a reparar una feina feta i encariria la seva posada en marxa respecte al pressupost previst.
L’APIC i FICOMIC creiem que resulta necessari pactar un calendari entre les parts implicades que doni continuïtat a l’obra en tots els seus nivells amb l’objectiu d’inaugurar el Museu a les acaballes del 2013.
Font: Ficomic
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada