08 de desembre 2010

Els zombis ja grunyen en català


Es presenta Finado, una novel·la gràfica que experimenta amb noves formes de distribució i recupera la càrrega política d'aquest subgènere

"Una apocalipsi zombi en una petita ciutat de l'Amèrica profunda. Una història amb morts vivents, comunistes, xèrif autoritari, violència, llenguatge groller, sexe, referències a cert senador nord-americà que va fer la vida impossible a molta gent i que es qüestiona la manera de vida americana". Així defineix Finado el seu creador i guionista, Xavier Morell. De 2003 a 2007 va exercí tasques d'editor en Recerca Editorial, publicant dos títols de GEI en la seva faceta d'escriptor d'historietes.

"
Finado" ja es troba disponible, de manera gratuïta (sota llicència Creative Commons), en diferents formats electrònics, en la web www.finado.net en forma de novel·la gràfica electrònica en color, de 64 pàgines. Compte amb un equip creatiu internacional: idea i guió de Xavier Morell (Espanya), dibuix de Fabián Slongo (Argentina), color de Nicolás Brondo (Argentina) i portada i separacions de capítols de Konstantin Novosadov (Rússia). Ho publica l’associació cultural RecercaPruaga.

Hi ha dues edicions, en castellà i català. L'edició en català compta amb la col·laboració del departament de Cultura i Patrimoni del
Consell de Mallorca.

Es pot llegir en ordinadors de sobretaula, portàtils,
tablets, Ipad, mòbils amb Android i en altres dispositius amb el programari adequat (Iphone o PSP).

La distribució gratuïta i electrònica es convertirà en un interessant experiment a Espanya, ja que "
Finado" no és un webcòmic ni còmic amateur, sinó un projecte professional que data de 2004 per ser publicat al mercat nord-americà, impulsat al seu dia per l'extinta Recerca Editorial. La mala sort va provocar que les dues empreses d'EUA implicades van acabar tancant abans que "Finado" pogués publicar-se. L'opció habitual era l'autoedició en paper, amb un preu que a Espanya hauria de rondar els 15 euros, intentar arribar a les vendes mitges d'unes 500 còpies i arriscar-se que en procés cobrarà tot el món (llibreters, impressors, transportistes, etc.) menys els autors. En canvi, Morell ha optat socialitzar el contingut, augmentant enormement potencial d'arribar a més lectors i, en especial, als que habitualment no compren còmics. De fet amb aquest sistema, el lector pot convertir-se també ràpidament en distribuïdor.

En aquests moments el zombi està de moda. S'han
zombificat clàssics com a "El Quixot", “Orgull i Prejudici” o "Lazarillo de Tormes" i se'ls ha posat amb calçador en franquícies com "Star Wars" o "Transformers", fins i tot existeixen uns Beatles zombis que lluiten contra Mick Jagger i la ninja Yoko Ono. Pel camí de la popularització, l'única aportació genuïnament nord-americana a la galeria de monstres tradicionalment europea, ha perdut tota la càrrega política des de que George A. Romero realitzarà el 1968 "La nit dels morts vivents", redefinint per sempre el concepte de zombi en la cultura popular.

"
Finado" evita la banalitat i exposa les seves cartes clarament des d'un principi, amb una proposta tant lúdica com política. Trenca el típic esquema de grup de supervivents que s'uneix per necessitat a la recerca de la terra promesa lliure de zombis i a veure quants ho aconsegueixen. Finado és el nom d'una petita ciutat del sud de EE.UU. on un grup heterogeni de supervivents integrat per comunistes, anarquistes, ecologistes, pacifistes i ciutadans compromesos no volen fugir. Han recuperat la seva ciutat a tots els nivells, incloent el simbòlic, i estan resolts a resistir a la seva zona alliberada tant als zombis com als que encara volen aplicar el vell ordre, liderats per un xèrif racista autoritari i anticomunista, que ha assumit tots els poders i ha declarat l'estat de setge.

Les presentacions tampoc no es realitzen a les llibreries especialitzades, es busquen altres espais amb l'objectiu d'ampliar el públic. La primera vegada que es va presentar el còmic "Finat" va ser a la Festa del
PCE a San Fernando de Henares. Una animada xerrada en la qual es va repassar la figura del zombi en la cultura popular, el no-mort a través de la història de l'art i un avenç de "Finado". L'acte va comptar amb la presència d'El Torres (guionista de "El Velo", "Miserere" o "Zombis!: Eclipse of the Undead"), Paqui Torres (professora d'història de l'art) i del propi Morell.

Si bé "
Finado" narra una història completa, l'equip creatiu ja està treballant en noves històries ambientades la mateixa ciutat. Més informació i el còmic complet en www.finado.net

Font: Xavier Morell (nota de premsa)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada