23 d’octubre 2010

Persèpolis als Premis Octubre


Del 26 al 29 d’octubre, l’Octubre, Centre de Cultura Contemporània acollirà un dels congressos dels XXXIX Premis Octubre dedicat a reflexionar sobre la problemàtica de les dones i la dels territoris i nacions: el congrés mundial “Dones i Nacions”, organitzat per l’Espai Dona de l’Octubre i pel GRILC (Grup de Recerca Identitats en la Literatura Catalana) de la Universitat Rovira i Virgili. A continuació teniu el programa complet (cliqueu-lo per a llegir-lo millor):


Les sessions tractaran els temes proposats des de diferents perspectives i una d’elles serà la del còmic. Serà dimarts 26 a les 18:15 h., amb la conferència “Dones, nacions i còmics. A propòsit de Persèpolis” que durà a terme Emili Samper [Nightwing80] de ComiCat.  A partir de l’exemple de Persèpolis (el còmic i la pel·lícula) de Marjane Satrapi es proposarà veure el paper de les dones creadores de còmic i la seva relació amb territoris i nacions. Aquesta primera jornada es clourà, precisament, amb la projecció de l’adaptació cinematogràfica d’aquest supervendes dels còmics, a les 22:30 h. La sessió es dividirà en 3 parts i a continuació en teniu un breu resum:
L’aparició, l’any 2000, del còmic Persèpolis, de Marjane Satrapi, posa de manifest, d’una banda, que els còmics no són un producte exclusivament adreçat a infants i, per l’altra, que les autores de còmic tenen molt a dir en aquest art. En aquest cas, a més, cal sumar-hi l’origen de l’autora, nascuda a l’Iran, i les influències que això tindrà en la seva obra. Per a veure-les, en primer lloc aclarirem alguns dubtes sobre el controvertit concepte de “novel·la gràfica”, molt estès els darrers temps. A continuació, veurem breument dos exemples d’aquestes obres fetes des de la perspectiva de la dona com a creadora de còmics. La tercera part se centrarà en les particularitats de Persèpolis, la novel·la gràfica i la seva adaptació al cinema. Amb tot plegat, intentarem veure quin tipus de temàtica o sensibilitat aboquen les dones com a autores de còmic en les seves creacions i les relacions amb espais, territoris i nacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada