El còmic ha donat vida a periodistes de paper amb vocació aventurera. Frank Cappa és un reporter d’una altra mena. La seva càmera va captar imatges esfereïdores de guerres perdudes al Tercer Món dels anys 1960 i 1970. Manfred Sommer va dibuixar un corresponsal de guerra que no creu en les ideologies. La seva causa són els éssers humans, moltes vegades atrapats en conflictes que els resulten aliens.
Darrera la mirada de Cappa trobem el cansament d’uns ulls que han estat testimoni impotent de massa brutalitats. Malgrat això, de vegades, deixa de banda la càmera i pren partit. A diferència d’altres reporters, bregats en mil guerres i indiferents davant el patiment humà, Cappa no persegueix l’exclusiva més sagnant. Només vol denunciar les injustícies.
Els còmics de Frank Cappa captiven pel seu argument i desenvolupament narratiu, on Sommer demostra el seu control del tempo per crear situacions i trobar desenllaços coherents i originals. A més, l’autor enlluerna amb el seu traç ple de força gràfica.
Manfred Sommer (1933-2007) va ser un autor de còmic de llarg recorregut. Quan només era un adolescent, ja publicava les seves historietes a editorials com la Bruguera. El seu esperit inquiet el va portar a traslladar-se a viure a París i després a Brussel·les a finals dels anys 1950, per anar més tard a Brasil i Paraguai. Els anys 1960 va dibuixar per a l’agència Selecciones Ilustradas, on coincidí amb altres autors com Carlos Giménez. El seu reconeixement públic va arribar els anys 1980 amb la sèrie Frank Cappa. També es va dedicar a la il·lustració i la pintura, malgrat que mai no va abandonar la historieta.
Organitzada per FICOMIC i el CPC, la mostra Frank Cappa. Vinyetes en gran angular serà inaugurada dijous 7 d'octubre a les 18.30 hores, a la seu del Col·legi de Periodistes, Rambla Catalunya 10, principal, 08007 Barcelona. Posteriorment, a les 19.00, se celebrarà una taula rodona sobre reporterisme de guerra, en la qual hi participaran Alfredo Sommer Geniés, fill de Manfred Sommer i autor de còmics com Alex Magnum i Moko; Antonio Martín, editor de Glénat i reconegut crític i historiador de còmic. També els acompanyaran Maria Alba Gilabert, periodista que ha cobert diferents conflictes durant anys per Catalunya Radio i Ricard Garcia Vilanova, fotògraf freelance que col·labora entre d'altres per Wall Street Journal i La Vanguardia, ha cobert Afganistan els últims dos anys i altres països com l'Iraq. La taula serà moderada pel redactor en cap de Cultura i Espectacles dels diaris El Punt i l'Avui, Jaume Vidal.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada