06 de juliol 2010

Els cent anys de Massagran

Les Aventures extraordinàries d’en Massagran i la continuació les Noves aventures d’en Massagran, escrites per Josep Maria Folch i Torres i il.lustrades per Joan Junceda, van aparèixer ara fa cent anys.

Publicades per entregues com a suplement del setmanari En Patufet van suposar una renovació absoluta de la literatura infantil i juvenil catalana.

A diferència de la literatura infantil majoritària, Josep Maria Folch va optar per escriure una novel.la d’aventures, seguint els models europeus, però, amb una particular i original aportació: la visió humorística. Així, subtitulà la seva obra Història detallada de les trifulgues, peripècies i desoris d’un noi de casa bona i va inaugurà un nou gènere: les aventures festives.

La comicitat de personatges i situacions fou, sens dubte, un element clau de l’èxit de la novel.la més enllà de l’àmbit de la literatura catalana i, també, de la seva pervivència al llarg dels anys.

Massagran es bàsicament conegut per les noves generacions per la seva adaptació al còmic. Primer va ser Josep Maria Beà i Ramon Solà (Abel) qui el van dibuixar per la revista Patufet al 1970. L'èxit però vindria per la versió dibuixada per Josep Maria Madorell (1923-2004) a partir de 1981 per Cavall Fort i editada en format d'àlbum per Casals. Com a curiositat, a principis dels anys vuitanta va aparèixer l'àlbum Tintin a Barcelona, en que Massagran era el coprotagonista de l'aventura.

S'han organitzat diversos actes per commemorar el centenari que varen ser presentats a finals de l'any passat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada