27 de maig 2010

València, 1975

Pensant en alguns dels còmics de la nostra historia, avui recuperem A Valènciaa. Aquest fanzine va ser un dels primers treballs publicats en còmic per Javier Mariscal (1950- ). Amb text de Marques i editat en català al 1975, s'auto denominava el Tebeu Vice-degà del País Valencià. En blanc i negre i amb 18 pàgines es una bona mostra de l'estil que mes tard desenvoluparia Mariscal per revistes com El Rrollo enmascarado o Star.

Mariscal forma part del que s'anomena la nova escola valenciana junt amb Mique Beltrán, Micharmut, Sento i Daniel Torres. Al mateix temps però, no deixa de ser un cas apart amb una personalitat pròpia molt acusada.

Una anys després, el dibuixant crea l'estudi Mariscal, on segueix treballant en el món de il·lustració, l'escultura, el disseny gràfic, el disseny industrial i el món de l'interiorisme. D'aquest estudi sortirien els còmics de The Cobi Troupe en motiu de les Olimpíades de Barcelona 1992.

2 comentaris:

  1. Si et refereixes a llegir el fanzine, hi ha un exemplar a la Biblioteca de Catalunya de Bcn. Altra cosa es que en un futur s'hi accedeixi per Internet, si algun dia el futur Museu del Còmic o la B.C. es decideix a digitalitzar el patrimoni d'historietes en català.

    ResponElimina