El llistat d’artistes convidats de la 28a edició del Saló del Còmic creix amb la presència de Charles Berberian –creador juntament amb Phillipe Dupuy de Monsieur Jan–, Bastien Vivès, Merwan Chabane –autors d’un dels grans èxits recents del còmic franco-belga, l’odissea romana Por el Imperio– i de la guionista de còmics de superherois Gail Simone, ben coneguda pels seguidors del gènere gràcies a les seves col·laboracions amb Marvel i DC a sèries com Wonder Woman o Aves de Presa.
Bastien Vivès (París, França, 1984)
Bastien Vivès és un narrador vocacional al que sempre li ha agradat explicar històries. És durant els seus anys de formació a l’escola de disseny i arts gràfiques ESAG Penninghen de París, quan es decanta pel còmic com el seu mitjà d’expressió ideal. I ho aconsegueix ben aviat, perquè als 22 anys ja publica els seus primers àlbums d’il·lustracions. Malgrat això, el seu gran aterratge al mercat editorial arriba a l’iniciar una fructífera col·laboració amb l’editorial Casterman, segell on publica obres com El gusto del cloro (Diábolo Ediciones, 2009), treball premiat al festival d’Angulema com un dels àlbums revelació del seu any. En aquest còmic ja apareix una temàtica que serà constant en el treball de Vivès, especialista en aportar punts de vista plens d’originalitat a la clàssica “trobada noi-noia”. En aquest cas, Vivès explicava la relació d’amistat entre un jove que fa natació per tenir alguna millora en la seva malaltia i una nedadora de cos perfecte. Del mateix autor, Casterman ha publicat més recentment obres com En mis ojos (Diábolo Ediciones, 2010) o Amitie étroite, també protagonitzades per amistats entre noi i noia que abracen moments fugaços de la quotidianitat. Durant aquest any, Diábolo Ediciones continuarà publicant més obres de Bastien Vivès, un autor ple d’interès que a més ha obtingut un gran èxit a França gràcies a Por el Imperio, un pèplum de romans fet amb vinyetes en col·laboració amb Merwan Chabane i que constarà de diverses entregues. A Espanya s’acaba de publicar la primera part, El honor, àlbum que al mercat francès ha esta editat pel segell Dargaud on s’ha rebut amb entusiasme per lectors i crítica.
Charles Berberian (Bagdad, Iraq, 1959)
D’origen iraquià i després de passar diversos anys al Líban, Charles Berberian recala a París on cursa estudis de Belles Arts. Els seus inicis al món de la historieta es van donar als fanzines. L’any 1983 coneix a Phillipe Dupuy, amb qui des de llavors forma una de les parelles artístiques més consolidades del mercat franco-belga. La seva creació més coneguda és sense dubte Monsieur Jan, un personatge que ja és tot un clàssic contemporani. Junts han signat també obres tan prestigioses com Diario de un álbum, que freqüentment apareix citat a les llistes dels millors còmics dels últims anys. Gràcies a la qualitat del seu treball, fa dos anys va rebre juntament amb Dupuy el Grand Prix de la Ville d’Angoulême. Bang Ediciones acaba de publicar la seva novel·la gràfica Sacha.
Gail Simone (Oregon, Estats Units, 1974)
La guionista Gail Simone és des de fa anys ben coneguda pels aficionats als comics-books de superherois gràcies a les seves histories per a personatges com Wonder Woman de DC, però els seus inicis en el món del còmic són especialment curiosos. Així, l’autora participava en un web col·lectiu on es ressenyaven les discriminacions (o abusos, si es donava el cas) que patien les superheroïnes o les dones en general als còmics. Posteriorment, va començar a fer-se un nom a la indústria de la historieta per l’èxit d’una columna d’humor setmanal que també apareixia en planes d’Internet, You’ll all be sorry! El seu sarcasme la van convertir aviat en la guionista ideal per narrar algunes de las histories dels Simpson publicades per Bongo Comics. Aquest treball li va obrir finalment les portes de Marvel, on va realitzar històries per a sèries com Masacre abans de passar-se a DC. A l’editorial de Batman la seva col·laboració més aclamada, juntament amb els seus guions per a Wonder Woman, es va donar a Aves de Presa, malgrat que també participa en projectes d’altres segells, com a Comic Book Tatto, d’Image Comics, una novel·la gràfica col·lectiva inspirada en cançons de Tori Amos.
Merwan Chabane
Gràcies a l’èxit de la publicació per l’editorial Dargaud del primer volum de l’odissea romana Por el Imperio, titulat El honor (editat a Espanya per Diábolo Ediciones) i realitzat a quatre mans amb Bastien Vivès, Merwan Chabane s’ha convertit en una de las noves estrelles del còmic franco-belga. Malgrat això, els seus inicis creatius estan lligats als videojocs i als guions de sèries de dibuixos animats. A l’any 2002 el seu treball ja és tot un reclam per la bona acollida que rep el seu film de final d’estudis, el multipremiat curtmetratge d’animació Biotope. Aquesta pel·lícula anirà seguida d’altres projectes audiovisuals, entre els que destaca un nou curtmetratge, Clichés de soirée. En el món del còmic es dóna a conèixer per Fausse garde, que publica Vents d’Ouest i que consisteix en una reelaboració exhaustiva de la seva primera historieta, Pankat. El gènere d’aventures que també es troba a les planes de pèplum de Por el Imperio tampoc li és desconegut perquè l’any passat va publicar a l’editorial 12 Bis el primer volum de la saga L’Or et le sang, signat conjuntament amb Bedouel, Defrance i Nury. A més d’aquests treballs, també ha realitzat campanyes publicitàries de marques com Orange.
Font: FICOMIC
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada