12 de desembre 2009

Badalona acollirà el Museu del Còmic de Catalunya

Avui, els amants del còmic, ens hem llevat amb una bona notícia. Gràcies a l’avís de Miguel Villalba llegim a la premsa que Badalona acollirà finalment el futur Museu del Còmic i de la Il·lustració de Catalunya. La seu escollida serà l'antiga fàbrica Caci, construïda el 1899 per allotjar una fàbrica de colls de camisa de cotó i convertida avui en una de les obres emblemàtiques de l'època industrial i del passat modernista d’aquesta ciutat. Podeu llegir la resta de la notícia a La Vanguardia:

El Departament de Cultura va anunciar ahir la decisió, adoptada després d'examinar les diferents propostes d'acord amb els representants del sector del còmic. També aspiraven al nou centre Sitges, l'Hospitalet i Sant Feliu de Llobregat. Per Carles Santamaria, director de Ficòmic i del Saló del Còmic de Barcelona, la de Badalona era l'opció ideal.

La fàbrica Caci (juny de 2004). Font: Badalona bitàcola

El vell edifici de la Companyia Auxiliar del Comerç i de la Indústria va ser projectat per Jaume Botey i en l'actualitat l'estat de les seves sis plantes d'obra vista s'acosta perillosament a la ruïna. Porta sense ús al voltant de tres dècades. La seva degradació és tal que no ha patit gaires intents d'ocupació en els últims anys. Però l'alcalde, Jordi Serra, va explicar ahir que l'Ajuntament ja compta amb prop de tres milions d'euros procedents dels fons del Pla E per procedir a una primera i bàsica rehabilitació que després permeti als tècnics de la Generalitat convertir l'immoble en un museu. Aquesta primera rehabilitació durarà un any i, de fet, aquest compromís municipal ha estat una de les principals bases de Badalona per guanyar la partida a la resta de ciutats aspirants. "A més, les dimensions de la Caci s'ajusten a les necessitats del museu, que requereix de quatre mil metres quadrats. Confiem que el museu pugui inaugurar-se l'any 2013", va assenyalar Serra.

L'Ajuntament feia més de dos lustres que buscava un nou ús a aquesta infraestructura: la Caci es va postular com a seu de la Federació Internacional de Bàsquet Amateur (FIBA) i, entre altres institucions, de la Biblioteca Provincial de Barcelona. I fa tres anys el Consistori i la Universitat de Barcelona van acordar fer de la Caci un centre d'estudis intensiu de postgrau i una residència per a estudiants. Però el pla era que s'inaugurés l'any passat, i el conveni sembla avui dia paper mullat. La fàbrica guanyarà més connexions en els propers anys amb la prolongació del metro i la possibilitat que arribi el tramvia. Un altre factor rellevant a l'hora de prendre la decisió ha estat, segons expliquen des de la Generalitat, el teixit social i cultural badaloní, amb il·lustradors i dibuixants com Jaume Passarell, Tomàs Marco i Enric Sió.

El projecte per al futur museu serà presentat a principis del 2010, però en tot cas ja està clar que, si bé conservarà i potenciarà l'extens patrimoni català a les àrees del còmic i la il·lustració, la seva vocació és esdevenir un centre de referència a nivell internacional, i pretén incloure creadors de totes les latituds. A més de servir a la poderosa indústria del ram, que ha tingut i té a Barcelona el seu epicentre amb editorials com Bruguera, Norma, Glénat, La Cúpula o Planeta DeAgostini. I, per descomptat, com ve intentant al Saló del Còmic any rere any, demostrarà que els còmics no són només cosa de nens.

2 comentaris:

  1. Per fi la cosa es va concretant! M'agrada el rotllo industrial de l'edifici.

    ResponElimina
  2. Ja era hora. Fa anys que tenia que haver-hi aquest equipament. Ara falta que es compleixi la previsió d'inauguració.

    ResponElimina