01 de juliol 2009

Fills dels 80. La generació bombolla


Fills dels 80. La generació bombolla
Aleix Saló
Glénat
80 pàgs.
15 €


L’autor ofereix, en clau d’humor, un retrat de la generació de la que forma part. Una perfecta combinació d’ironia i creativitat que es materialitza en vinyetes que, a mode de gags, satiritzen comportaments, situacions i personatges fàcilment identificables, tant si es forma part de la generació com si no.

Genial. Així de clar. Amb aquest adjectiu es pot resumir el contingut d’aquest còmic d’Aleix Saló, guanyador del Premi Carnet Jove 2008, i una de les novetats del Saló del Còmic (de mica en mica, em poso al dia amb les lectures). Utilitzant uns personatges ben peculiars (creació pròpia de l’autor) que presenten la particularitat de no tenir ni nas ni boca, l’Aleix fa una repassada, sempre en clau d’humor, dels trets que, al seu parer, defineixen la generació dels 80. I ho fa d’una manera senzillament brillant, fet que demostra una gran capacitat de síntesi i de crítica que es reflecteix a cada pàgina d’aquesta obra.

Dividida en 7 temes diferents (educació, cultura popular, drogues, sexe, habitatge, món laboral i revolució), a més de la introducció i el proverbi final, l’obra fa un repàs per les dificultats que experimentem els integrants d’aquesta generació bombolla. Aquest repàs serveix, alhora, per identificar els membres d’aquesta generació, en contraposició als d’altres generacions (l’esquema sempre és aquest, oi?) i per fer una radiografia de l’actualitat. Els temes que tracta l’Aleix són els que ens afecten a tots. La seva mirada, sempre sota el prisma de l’humor, és plena d’ironia i de crítica, fet que enriqueix cadascuna de les situacions escenificades.

Gràficament, a banda d’utilitzar aquests personatges tan peculiars (però tan efectius), l’Aleix juga amb la disposició de cada pàgina i amb la tipografia i utilitza les lletres com vol. Lluny de seguir un esquema més aviat clàssic, les diferents situacions s’encavallen una rere l’altre i suren per sobre les restriccions d’una vinyeta clàssica. Humor gràfic amb majúscules. Havia llegit alguna que altra tira humorística de l’Aleix (publicades regularment a Directe.cat i al seu bloc). Després d’haver devorat (literalment) aquest còmic, m'he convertit en un autèntic addicte als seus ninotaires.

Si pertanyeu a la generació bombolla, heu de llegir aquest còmic. Si no, també. Descobrireu la veritat sobre molts dels temes que ens ocupen (i preocupen) avui dia i ho fareu de la millor manera possible: amb un somriure als llavis.

Nightwing80

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada