17 de novembre 2008

L'illa de la mà

Darrerament en Quim Bou ens té molt malacostumats: Tots els còmics que publica també es publiquen en la nostra llengua!

L'illa de la mà
Quim Bou
Dolmen Editorial
Tapa dura
48 págs, color
Preu: 14 €
--
Un grup de goblins viuen amagats en una illa aïllada del món esperant el retorn de la seva reina o d'algun dels seus descendents quan l'arribada d'un drac fa que la monòtona vida del poble canvii de cop. En Gorne és l'escollit , més aviat per força, per anar a descobrir què hi ha vingut a fer el drac a la illa...


La veritat és que de les històries del Continent de Môm en el que en Quim Bou ha situat moltes de les seves històries fins ara només n'havia llegit "Ser Rey". Per tant no he llegit “Corazón Negro”, “Oro Rojo”, ni “El Año del Dragón”, i desconec si això ja era així abans d'aquesta obra, però la sensació que m'ha deixat "L'illa de la mà" és una mica com la que em deixaven les històries curtes de Tolkien. Històries que transcorren en un món de llegenda on hi conviuen diferents races, cada una amb les seves profecies, on els herois ho són sovint per casualitat més que per les seves gestes i que sempre intenten acabar impactant el lector amb algun fet més o menys inesperat o dur. Si a més hi afegim que els personatges principals tenen una personalitat molt clara, (gairebé saps com reaccionaran el gnom, el goblin o el drac davant de l'atac) tenim des del meu punt de vista un resultat molt consistent.

Tractant-se d'en Quim Bou està clar que si el guió és bo gairebé no caldria dir-hi res més. Tot i això, en aquest cas, el dibuix m'ha semblat una mica diferent del que fa a "Història Universal". Mentre en les històries de l'Orn els decorats semblen molt treballats, fins en els detalls més petits, aquí en canvi la sensació és de que estan fets amb un traç molt més ràpid sense entretenir-se tant en els detalls. Suposo que al principi em va sobtar el canvi perquè estava acostumat a l'altre estil.

També m'han sobtat alguns plans propers en els que hi ha incorporat de fons un difuminat de línies gruixudes que algun cop m'ha descol·locat una mica (sobretot quan es distingeix què és el que hi ha en el difuminat). O l'efecte del foc que surt del drac que en el meu imaginari particular me l'imagino més vermell que no pas groc. Però això només és qüestió de gustos i els meus són una mica rars...

En general el resultat final m'ha agradat bastant. Segurament és el còmic d'en Quim Bou que m'ha agradat més dels que he llegit fins ara.

La editorial deixa descarregar un PDF amb les primeres vuit pàgines rotulades en castellà.

4 comentaris:

  1. Bones!

    Gràcies pels comentaris.

    M'ha fet il·lusió que diguis que és el còmic que més t'ha agradat. M'explico.
    L'Orn, Història Universal, és una còmic que arribarà al seu màxim exponencial (sigui molt o poc) d'aquí a uns anys. És un projecte tant gros que necessito de 6-7 àlbums per començar a lligar caps. Pot semblar excessiu, però la veritat, em plantejo l'Orn com una obra de 13 capítols (més algun extra). I per tant, agradi o no (a mi i els lectors), fins que no estigui acabat tot...

    En canvi, l'Illa de la Mà està pensat des d'un començament com a auto concloent. És cert que el dibuix no està tant treballat ni polit com a l'Orn, però és una petita experimentació de part meva. De fet, tinc fetes algunes pàgines de l'Illa amb el dibuix tipus "Orn", però ho vaig descartar. Un avantatge d'un àlbum així és poder arriscar una mica.

    L'Orn és el personatge/còmic de la meva vida, però si hagués de recomanar a un lector que llegeixi un sol còmic meu, li recomanaria l'Illa de la Mà.

    A part... m'encanta el follet mal-llet... :)

    ResponElimina
  2. Es nota un dibuix diferent del que t'havia vist fins ara, però l'experiment que has fet crec que ha sortit bé.

    Espero amb candeletes el tercer tom de l'Història Universal. Que déu estar a punt de sortir. No?

    Per cert, he dit que és el que m'ha agradat més del que he llegit FINS ARA. O sigui que espero llegir-ne d'altres que m'agradin més ;-)

    ResponElimina
  3. ... a mi també m'ha agradat bastant l'Illa de la Mà, però segueixo creient que no arriva a ser tant com l'integral Dues Espases, o la mini-colecció d'Oro Rojo; tot i així, per ser una història de només 48 pàgines, esta força complet; i digui el que digui en Quim, l'Història Universal ja esta prou bé com esta, si a sobre diu que millora, fantàstic; em sumo a en Xavier Sala en la espera amb candeletes del volum 3.

    Salut!
    TitoEwok

    ResponElimina
  4. Bones, gent!

    Gràcies, Xavier Sala! :)
    Sí, l'Orn #3 sortirà cap al desembre, però no sé si a principis o finals...
    Precisament el dia 12 aniré a Bcn a firmar i em comentava en Vicente que no sabia si ja tindríem l'Orn #3. Jo crec que va molt just... I més va no córrer i vigilar bé l'edició (fins i tot i així sempre s'escapen petites errades!)
    TitoEwok: hum... jo crec que el guió més rodó que he fet mai és Oro Rojo...
    El que volia comentar de Història Universal és com quan Dude va treure Dues Espases a "terminis" (5 comics, alguna història curta despenjada...)
    Em temo que fins que no estigui tot acabada, costarà de valorar.
    Però si ja us agrada a terminis, per mi, encara millor! :)

    ResponElimina