30 d’octubre 2008

La Colla Mata-Degolla

Edward Gorey
Angle Editorial
Col. El Far
64 pàgines, blanc i negre
9,90€

Difícilment podriem dir que aquesta obra és un còmic però, no hi ha dubte que es tracta d'una lectura deliciosa. Darrerament s'està fent justícia editorial al senyor Edward Gorey, sovint presentat com a precedent de Tim Burton (tot i que al meu entendere aquest últim més bé en seria un trist imitador). Ara, per fi podem llegir aquesta peça clau de l'autor en la nostra llengua.

Bàsicament aquesta obra consisteix en un abecedari macabre. Cada lletra es correspon amb el nom d'un infant, i de cadascun s'explica la seva tètrica mort amb una il·lustració i un text en rima. Al llarg d'aquest, l'autor desenvolupa un humor negre refinat, imaginatiu i tenebrós com pocs. El seu inconfusible estil de dibuix resulta torbador, doncs és capaç de transmetre la tragèdia sense alhora deixar de ser bell. Gorey és capaç de transformar la vista d'aquells nens desvalguts a la vora de la mort en una impressió artística més enllà de la morbositat.

Personalment sempre he sentit predilecció per Edward Gorey, i no hi ha dubte que si sou capaços de sintonitzar amb el seu humor negre per adults trobareu en La Colla Mata-Degolla una obra d'allò més deliciosa. Per cert, l'edició d'Angle Editorial, a banda d'acurada, és tot un encert. Primer, pel fet de ser bilingüe anglès-català, fet important en un autor inventor i amant dels jocs de paraules; i segon, per respectar per primera vegada els criteris originals que va emprar l'autor en autoeditar-la.

Marc Pastor i Sanz

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada