16 d’octubre 2008

Demà surt a la venda L'Incal

L'Incal aterra a Glénat!

Dins la nostra col·lecció Compactes Glénat, tenim l’honor d’acollir un clàssic de la nouvelle bande dessinée sorgida a França els anys 70: L’ Incal , la saga de ciència-ficció creada pel gran Jean Giraud, àlies Moebius, amb guió de l’escriptor, cineasta i dramaturg xilè Alejandro Jodorowsky.

El primer episodi, L’Incal negre , va començar a publicar-se a finals del 1980 al nº 58 de la mítica revista Métal Hurlant, i l’any següent va ser recollit en àlbum per Les Humanoides Associés. En aquesta primera entrega fem la coneixença d’en John Difool, un miserable detectiu que, a causa d’una lesió cerebral rebuda durant una de les seves missions, entra en contacte amb l´Incal, un ésser amb poders sobrenaturals que es divideix en dos elements, l´Incal llum i l´Incal negre. A partir d’aquí, John Difool viurà una sèrie d’aventures amb to de space opera - a les quals els autors fan un mordaç retrat de les misèries humanes- on retrobarà un munt de personatge insòlits, que inclouen Ainmah i Tantah, respectivament guardianes de l´Incal llum i de l´Incal negre, i el Metabaró, un assassí a sou, personatge del qual derivaria La nissaga dels Metabarons, amb guió del mateix Jodorowsky i dibuixos de l´argentí Juan Giménez, i que ja hem presentat fa poc a la mateixa col·lecció Compactes Glénat.

L´Incal duraria un total de sis àlbums, l’últim del qual seria publicat el 1991, a banda d’un volum especial fora de sèrie, Els misteris de l´Incal , però la saga va més enllà a través d’altres obres, totes amb guió de Jodorowsky: Abans de l´Incal (6 àlbums), una preqüela amb dibuixos del croata Zoran Janjetov que relata la joventut d’en Difool; Després de l´Incal , una seqüela, de nou amb dibuixos de Moebius, que havia de constar de sis àlbums més, però que no va passar del primer degut a un excés de feina de l’artista; la ja esmentada La nissaga dels Metabarons (8 àlbums); Els Tecnopares (dibuixos de Janjetov, 8 àlbums); i Megalex (dibuixos de Fred Beltran, 3 àlbums). Últimament ha aparegut el primer àlbum de Final Incal , un nou intent de seqüela, que reprèn el guió del primer i únic àlbum de Després de l´Incal , aquest cop il·lustrat pel mexicà Enrique Ladrönn, si bé constarà de 2 àlbums només.

Els sis àlbums de L´Incal ja havien estat publicats en castellà per altres editors, però la nostra edició en català, que recull tots sis àlbums de L´Incal , es presenta com la integral i definitiva, amb 320 pàgines a tot color al preu de 24,95 €. Una obra mestra indiscutible del còmic fantàstic europeu que no pot faltar, si no el vas conèixer en el seu moment, a la teva tebeoteca!

Alfons Moliné

1 comentari:

  1. La traducció al català d'aquest volum és molt dolenta. Des d'errades ortogràfiques a l'entrada del copyright, a expressions sense sentit. Tot el text et fa llegir un català estranyament afrancesat. La traducció literal no sempre funciona. Esperem que millorin.
    Tot i així un gran còmic.

    ResponElimina