30 de setembre 2008

Glénat reedita Nosaltres els catalans

Nosaltres els catalans: un clàssic que fa 30 anys

Amb motiu, fa poc, de la Diada Nacional de Catalunya, Edicions Glénat ha reeditat Nosaltres els catalans , el clàssic àlbum que relata la història del nostre poble amb guió de Francesc Pérez-Navarro i dibuixos de Joan López, àlies Jan, el mític creador de Super López (Super Llopis , en la versió catalana) i que enguany fa 30 anys de vida.

En efecte, apareguda originalment el 1978 –en plena transició democràtica i recuperació del nostre passat històric- per Plan, una petita editorial que tenia la seva seu a Sant Sebastià, Nosaltres els catalans va ser publicada, per irònic i contradictori que sembli avui dia, únicament en versió castellana, com a Nosotros los catalanes. Tot i que estava previst que sortís inicialment en totes dues llengües, l’editor va optar finalment per treure l’àlbum només en castellà. Per altra banda, encara que estava previst igualment que hi sortissin dos àlbums de 48 pàgines cadascú, finalment es va decidir treure un de sol, de 64 pàgines, amb la qual cosa dibuixant i guionista van haver de resumir forçosament una bona part del guió. Malgrat aquestes restriccions, Pérez Navarro i Jan van acomplir l’encàrrec editorial amb dignitat, i el resultat n’és un dels intents més reeixits de treure una història en historieta –valgui la redundància- de Catalunya, relatada amb amenitat i fina ironia, però alhora amb riquesa de detalls, des dels orígens fins el retorn de l’exili del president Tarradellas.

Esgotat durant molt de temps i convertit en autèntica peça de col·leccionista, feia temps que Nosaltres els catalans mereixia de ser reeditar amb tots el honors. Per fi, el 2006 Edicions Glénat va fer realitat aquest projecte i el va treure finalment en versió catalana, a més de la versió castellana. L’esclaridor pròleg d’Antonio Martín, amb el qual s’obre la nostra edició, explica els problemes pels quals va passar la recuperació de l’obra: degut a que els originals s’havien perdut en la nit dels temps (l’editor original no els va tornar mai als seus autors), va caldre escanejar les pàgines i tornar-les a retolar i acolorir pacientment, i es va procurar acostar-se el més fidelment possible a l’edició de 1978.

Per als que no van tenir ocasió de conèixer aquella edició, ni la nostra més recent del 2006, ara la tornem a reeditar, per a que ningú es privi de conèixer aquesta magnífica obra de la nostra historieta gràfica, realitzada per dos dels més grans professionals de la nostra historieta de tots els temps. Una obra mestra destinada tant als propis catalans com als lectors de fora de Catalunya que desitgin conèixer millor la nostra terra i la seva història… i especialment, tot situant l’àlbum en el context actual, als “nous catalans” que tot just estan aprenent a descobrir la terra que els acaba d’acollir. En aquest aspecte, Nosaltres els catalans pot constituir un excel·lent instrument d’integració. I podem estar ben segurs de que, al llarg dels propers 30 anys, continuarà acomplint amb èxit el seu propòsit tant didàctic com lúdic.

Alfons Moliné

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada