02 d’abril 2008

Els cracks del còmic d'humor argentí venen al Saló del Còmic

No només Europa, Japó o els Estats Units tenen brillants autors. Des d’Argentina arriben dos creadors d’humor gràfic amb un estil completament diferent. D’una banda Quino, mestre entre mestres i, per l’altra, Liniers, un innovador de la tira d’humor. Quino, malgrat la seva prolífica obra, sempre se’l recordarà per ser el creador de Mafalda. No importa que des de que el 1973, quan va deixar de publicar les seves tires, hagi editat desenes d’obres i milers de vinyetes en tot el món. Mafalda sempre el seguirà de forma imperible allà on vagi. I precisament, el mateix any que Quino deixà de publicar Mafalda, és quan va néixer Ricardo Siri, més conegut com a Liniers. Un autor que no deixa ningú indiferent i el peculiar estil gràfic del qual diverteix milers de lectors en tot el món. A continuació us incloc una breu biografia d’ambdós autors:

Quino (Guaymallén, Argentina - 1932)
Joaquín Salvador Lavado, el seu nom real, és fill d’emigrants andalusos. El 1945 comença a estudiar a l’Escola de Belles Arts de Mendoza, però abandona l’escola, amb la intenció de convertir-se en autor d’historietes còmiques. La seva primera pàgina d’humor la publica al setmanari Esto es. El 1954 comença a publicar regularment a Rico Tipo, a la que segueixen Tía Vicenta i Dr. Merengue. Publica el seu primer llibre recopilatori, Mundo Quino, el 1963, després del qual li encarreguen unes pàgines per a una campanya de publicitat, per a les que crea Mafalda. La campanya no va arribar a fer-se, pel que la primera història de Mafalda es publica a Leoplán. Després, va passar a publicar-se regularment al setmanari Primera Plana. Entre 1965 i 1967 es publica al diari El Mundo; aviat publica el primer llibre recopilatori, i comença a editar-se a Itàlia, Espanya, Portugal i altres països. Després d’abandonar la tira de Mafalda el 25 de juny de 1973, segons ell mateix per esgotar-se-li les idees, Quino es traslladà a Milà, des d’on continua realitzant les pàgines d’humor que mai ha deixat de fer. Des d’aleshores no ha deixat de publicar en tot el món. Algunes de les seves històries s’han editat en llibres recopilatoris com Bien, gracias, ¿y usted, Humano se nace, Quinoterapia, ¡Cuánta bondad!, ¡Qué presente impresentable!. Tots ells dotats d’una fina ironia i mostrant la seva peculiar visió del món que l’envolta.

Liniers (Buenos Aires, Argentina - 1973)
Liniers és el pseudònim de Ricardo Siri, un historietista argentí. Va estudiar publicitat i va començar a dibuixar per a fanzines i després per a mitjans professionals. A partir de 1999 publicà setmanalment al suplement NO! i el juny de 2002 es va sumar a la pàgina d’historietes de La Nación. El 2001 publicà junt a Santiago Rial Ungaro el llibre Warhol para principiantes. Després de tres anys de Bonjour, la humorista Maitena el presenta a La Nación el juny del 2002 i comença a publicar Macanudo a l’ultima pàgina del diari. A Espanya Mondadori ha publicat dos volums recopilatoris, així com el divertit Conejo de viaje. També realitza historietes exclusives contant fets de la seva vida quotidiana, que publica al seu blog titulat "Cosas que te pasan si estás vivo". Malgrat que molta gent pensa que "Liniers" es només un pseudònim, ell és en realitat descendent del virrei de Buenos Aires Santiago de Liniers. Liniers també va dissenyar la portada i l’art complet de l’àlbum "Logo" de Kevin Johansen, com també el titulat "La lengua popular", d’Andrés Calamaro. El 6 de març del 2008 va néixer Matilda, la seva primera filla.

Font: FICOMIC

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada