01 d’abril 2008

Destacada presència d'autors francesos al Saló del Còmic

Un any més, el Saló del Còmic de Barcelona s’enorgulleix de presentar un important planter de convidats internacionals. En aquesta ocasió, França es troba representada per una selecció dels millors autors al seu gènere.

Començant per Jean Giraud ‘Moebius’, un autor que ha influït en vàries generacions de creadors de còmics. Des de que es va fer famós mundialment gràcies a la creació del còmic Blueberry, fins les seves incursions en el mercat del comic-book nord-americà o en la indústria del cinema, les seves obres sempre han estat aclamades per la crítica i el públic de tot el món.

Un altre dels convidats a l’edició d’aquest any és Yslaire. Encara que és nascut a Bèlgica, ha estat a França on l’autor s’ha consagrat gràcies a la saga de Sambre i CieloXX.com, un repàs a alguns dels esdeveniments més impactants del passat segle. Dos títols que s’han convertit en referents, gràcies en bona part a la seva espectacular qualitat gràfica.

També ens acompanyarà Jean Louis Tripp, responsable de Magasin Général, la interessant crònica d’un petit poble de Quebec als anys 20. Per acabar, acudiran a aquesta 26ª edició del Saló Catherine-Catel Muller i José-Louis Bocquet, parella a la vida real i responsables de Kiki de Montparnasse, la multipremiada biografia de la musa del barri parisenc de Montparnasse.

En el document adjunt teniu àmplia informació sobre cadascun dels autors mencionats. Així mateix, també assistiran en qualitat de convidats del Saló del Còmic de Barcelona els editors Philippe Osterman (Dargaud France) i Maximiliem Joël Chailleux (Les Humanoïdes Associés) que mantindran entrevistes professionals amb autors espanyols.

Autors:

Catel Muller (Strabourg, França - 1964)
Il·lustradora d’obres infantils, col·labora en vàries revistes. El seu treball al còmic va ser descobert a Angoulême on va rebre el Premi del Públic en 2004 per Le Sang des valentines amb Christian de Metter. A l’editorial Nocturne, Catel va publicar un àlbum-CD dedicat a la cantant Edith Piaf. Amb Kiki de Montparnasse (Ediciones Sins Entido), presenta una biografia en forma de novel·la gràfica de la musa oblidada del barri parisenc de Montparnasse, Kiki, que posà pels millors pintors dels anys 1920, i que es va relacionar amb els artistes més rellevants d’aquella època. Per aquesta obra acaba de rebre el Premi del Públic “Essencial FNAC” el passat Festival Internacional de Còmic d’Angoulême 2008.

Jean-Louis Tripp (Montauban, França - 1958)
Després del seu debut el 1977 a Metal Hurlant, publica una desena d’àlbums editats per Futurupolis, Milan i Glénat dels quals tant Soviet Zig-Zag (guió de Marc Barcelo) com Zoulou Blues respectivament van ser guardonats amb el Premi de la Premsa i el Premi del Públic en Angoulême (1986 i 1987). A partir del 1990, es dedica a la pintura i a l’escultura durant dotze anys abans de tornar al còmic el 2002 dibuixant els dos volums del Nouveau Jean-Claude (Albin Michel) adaptat de l’storyboard que ell va fer per a la pel·lícula del mateix nom. El 2003 marxa a Quebec on succeeix l’Edmond Baudoin al càrrec de professor de còmic en la Universitat de Quebec a Outaouais, en Gatineau. És a Montreal on, compartint l’estudi de Régis Loisel, realitza Paroles d'Anges el 2004. El 2005 entaula una col·laboració amb Régis Loisel, co-guionista i co-dibuixant de la sèrie Magasin General (Norma Editorial), que relaten la crònica de Notre-Dame-des-Lacs, un petit poble de Quebec en els anys 20.

José-Louis Bocquet (Neuilly-Sur-Seine, Françacia - 1962)
Apassionat de la BD, des de molt petit va crear el seu propi fanzine, Bizu, als 13 anys. En els anys 80, per satisfer la seva passió per la literatura, començà a treballar en una llibreria, Temps Futurs, on conegué el Jean-Luc Fromental, amb qui va participar en l’elaboració de dues cèlebres guies de L'Année de la Bande Dessinée. Els seus primers articles sobre còmic aparegueren en la Metal Hurlant. En 1983 es va fer assessor de la impremta dels Humanoïdes Associés i més tard, director de la col·lecció. Com a escriptor, publicà diversos títols del gènere negre i va ser també un dels autors de la biografia del cineasta H. G. Clouzot i d’un llibre consagrat a René Goscinny, un dels creadors d’Astèrix. Pel que respecta a BD, va escriure guions per a autors com Serge Clerc, Arno, Franz, Max, Biard, Cossu i Joos. Va ser també co-guionista, amb François Riviére, de la sèrie Detective en Hollywood, creada per Philippe Berthet. Amb la dibuixant Catel Muller, la seva actual parella, realitza Kiki de Montparnasse (Ediciones Sins Entido), una biografia de la musa del barri parisenc de Montparnasse. Actualment resideix a Bretanya, al voltant de la floresta de Brocéliande.

Moebius (París, França– 1938)
Jean Giraud, nom real de Moebius, va donar les seves primeres passes com a dibuixant d’historietes en la aridesa del western. Jijé, qui va ser el seu mestre, el va proporcionar en 1963 el primer encàrrec destacat de la seva carrera: Blueberry. Després, a mesura que transcorria la dècada dels seixanta, Jean Giraud va anar sentint, cada cop amb més intensitat, la necessitat de reinventar-se a si mateix com Moebius. Així, mentre Giraud seguia retratant la duresa del Far West amb un grafisme de marcat contrast de llums i ombres, Moebius s’endinsaria en les profunditats insondables del fantàstic, presa d’una obsessiva devoció pel joc de matisos que permetien les trames manuals. I va ser Moebius qui va fundar als setanta Les Humanoïdes Associés junt a d’altres il·lustres companys. Va ser Moebius qui va aixecar del no-res propostes com El garaje hermético, Arzach o Venecia celeste; qui es va aliar amb l’Alejandro Jodorowsky per donar a llum El Incal, un dels principals referents de la ciència-ficció contemporània; qui, a dia d’avui, ha esdevingut un dels gegants de la creació gràfica a nivell mundial.

Yslaire (Bruselas, Bèlgica - 1957)
Bernard Hislaire, el seu nom original, debutà a la revista Spirou als 17 anys. A partir del 1978 signa la seva primera sèrie de tires còmiques, Bidouille et Violette, una crònica d’amor adolescent. Simultàniament s’inicia al dibuix humorístic col·laborant setmanalment amb la publicació La Libre Belgique i amb el Trombone Illustré. A Juny de l’any 1986 Yslaire canvia l’ortografia del seu nom i inicia la saga de culte de Sambre (Ediciones Glénat) en col·laboració amb Balac i la continua en solitari després del segon volum. La sèrie és un èxit immediat i aconsegueix nombrosos premis, tant a França com a Espanya, Canadà i Suïssa. En Febrer 1997 Yslaire inicia a la seva web Memorias del Siglo XX, temptativa d’una Història del Segle que s’aconsegueix a través de la mirada d’un àngel mut i la seva interpretació per una vella terapeuta, Eva Stern. L’adaptació de l’experiència en versió de còmic es publica per Delcourt sota el títol Cielo XX.com (Norma Editorial). En setembre del 2003, la sèrie Sambre reprèn un nou cicle gràcies a la publicació del volum 5 i la reedició dels títols anteriors amb una nova maquetació.

Font: FICOMIC

1 comentari:

  1. Ep! Dia i hora en què signaran no ho han fet públic? Perquè cal organitzar-se (jo almenys) a veure si ens ho conseguiu!

    ResponElimina