25 de març 2008

Pirates (segona part)

Tintin en El Salvador

L’obra es un posicionament clar a favor de la guerrilla FMLN (d’arrels comunistes) que estava en lluita contra el govern dretà militar del país. La guerra civil (1980-92) que reflexa l’àlbum no es pot sostreure del context de la guerra freda que es vivia a l’època.

El còmic es una barreja de diversos dibuixos dels àlbums de Tintín amb altres de nous. Tintín més aviat partidari del poder establert, encara que l’acabin detenint, no canvia de manera de pensar en tot l’àlbum. Això provocarà durs enfrontaments amb el capità Haddock. Ell no es creurà el complot comunista i anirà prenent consciència social de la situació dels oprimits del país. En una decisió final, el capità voldrà vendre el Castell de Moulinsart per finançar la guerrilla. Nestor s’hi oposarà. Un cop a casa assegut a la seva butaca, el capità sembla replantejar-se el tema.

47 pag. B/N. Edició 1984 (3000 exemplars, més 100 de numerats) Pastanaga series de Barcelona. L’obra es una traducció de l’original holandès “Kuifje in El Salvador” de Martin Lodewij i W. Vanderteen (1983).

Jordi Riera

Pirates I
Pirates II
Pirates III

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada