06 d’octubre 2023

Les aventures d'en Massagran vol. 1

Títol: Les aventures d'en Massagran vol. 1
Autors: Ramon Folch i Camarasa (guió) i Josep M. Madorell (dibuix), basant-se en les novel·les de Josep M. Folch i Torres
Publicat per: Combel Editorial, setembre de 2023
Format: Cartoné - 19,7 x 25,7 cm - 288 pàgines - Color
Preu: 32 €
 


 

 

 

Viatjar a llocs més o menys llunyans, ara ho tenim a l'abast de la mà, però durant molt de temps, l'única manera de viatjar era la lectura, coneixent noves terres, pobles, cultures, i un llarg etc.

Així que d'exemples no en falten, al segle XIX, podem mencionar en Phileas Fogg de La volta al món en vuitanta dies, i al llarg del segle XX, fent el salt al còmic tenim en Tíntin i en Corto Maltès. D'aventurers i viatgers de ficció, doncs la literatura n'està plena. Però no cal recórrer a la literatura estrangera sigui quin sigui el seu format per trobar aquesta mena de personatges i les seves respectives aventures.

La llengua catalana també té els seus autors i el corresponents viatgers de ficció. Segurament molts coneixerem el nom de Josep Maria Folch i Torres per ser el creador l'any 1916 d'Els pastorets o l'adveniment de l'infant Jesús, una de les versions dels Pastorets més representades durant les festes de Nadal. Escombrant cap a casa, els Pastorets de Calaf, és una de les representacions més emblemàtiques del text de Folch i Torres. Però aquest autor, que va viure a cavall entre el segle XIX i el segle XX, també fou cèlebre per la creació el 1910 d'Aventures extraordinàries d'en Massagran, que foren continuades per Noves aventures d'en Massagran, obra publicada com a fulletó a la revista En Patufet i comptant amb il·lustracions de Joan Junceda.

Molts anys més tard, el seu fill Ramon Folch i Camarasa recuperaria en Massagran i l'adaptaria en format còmic comptant amb en Josep Maria Madorell com a dibuixant, basant-se aquest en en Junceda. Del 1981 al 2002, se'n van publicar 15 àlbums, publicats per Editorial Casals, estant els dos primers basats en l'obra original. 

Molts segurament vam conèixer en Massagran per la sèrie d'animació que TV3 va emetre els anys noranta del segle XX, com justament és el meu cas. Però també ha estat adaptat al teatre, amb versions el 1913, el 1920 i més recentment el 2005. 

Com veieu doncs és un dels personatges de ficció més estimats de la nostra literatura, i és per això que des de Combel Editorial, segell de Casals, ha recuperat conjuntament amb la Fundació Folch i Torres, la sèrie de còmics en tres volums recopilatoris, sortint els dos primers aquest setembre. 

Així el primer volum que compta amb prefaci d'Oriol Izquierdo Llopis, president de la Fundació Folch i Torres, i amb pròleg de Xavier Graset, periodista i escriptor, recopila els primers cinc àlbums originals de Les aventures d'en Massagran

Aventures extraordinàries d'en Massagran (1981) i Aventures encara més extraordinàries d'en Massagran (1982).

Amb aquests dos primers còmics, se'ns presenta en Massagran i la seva primera gran aventura, amb les quals es posarà els fonaments del que anirem veient. Tal com he dit, aquests dos còmics adapten les novel·les originals de Josep M. Folch i Torres.

Én Massagran és un jove adult que des de bon petit sent un fort interès pel món de la mar, esdevenint finalment mariner a pesar dels desitjos els seus pares. Així que s'embarca amb la intenció de veure noves terres amb les seves gents que ell desconeix. Ja dalt del vaixell anomenat la "Mostela", hi començaran ha haver-hi tota mena d'afers i malentesos, que comportaran que el nostre protagonista acabi arribant a les costes de  l'Àfrica on coneixerà la tribu dels Kukamuskes, esdevenint amic d'ells, i després d'un seguit d'aventures, tornarà a Catalunya.

Tot heroi té un animal que l'acompanya, i en Massagran no en serà l'excepció, el gos Pum serà el seu fidel amic que l'ajudarà en múltiples ocasions, d'ara endavant, i a més també acabarà fent-se amic d'un vell lleó que també farà camí cap a terres catalanes.


En Massagran i el quadrat màgic (1983)

En una exposició en un museu de Barcelona, en Massagran hi coneixerà el Doctor Pattum, amb qui farà bona amistat, i s'embarcaran amb cap a una illa a l'oceà Índic del professor per demostrar una teoria sobre un antic poble extingit, i per demostrar-ho hauran de trobar el tresor de l'últim supervivent d'aquest poble, el Gran Melik.



En Massagran al Pol Nord (1984)

En Massagran és convençut per embarcar-se cap al Pol Nord per trobar-hi en vida, si així s'escau, l'hereu d'una fàbrica de xocolata. I allà on va en Massagran, hi fa bones amistats, aquest cop amb una família inuit.



En Massagran i els negrers (1986)

En Massagran es creuarà amb en Barbafort, un negrer que té com a objectiu capturar i esclavitzar els seus amics africans. El nostre heroi intel·ligentment se les empescarà, tot comptant amb l'ajut del seus amics, per desbaratar els malvats plans d'en Barbafort


En Massagran és un mariner que s'acabarà envoltant de tota mena de peripècies al llarg dels seus viatges, trobant-se tota mena de problemes que resoldrà amb esforç, enginy i com he dit més amunt amb l'apreciable ajuda d'en Pum. És també un peculiar heroi, sense voler-ho ser, molt amistós i sempre intentant ser positiu. Així amb el seu humor característic, en Massagran ens farà riure veient com se les pensa per resoldre les dificultats amb què s'anirà trobant.

Però tal com veurem, i com passa amb altres obres, és un producte d'uns temps passats, l'obra original és de principis del segle XX, i per tant els còmics així ho reflecteixen. Així se'ns mostrarà els tòpics eurocentristes d'aquells anys i, per tant, del pensament colonial de llavors. És doncs el reflex d'una època. 

La recuperació en volums recopilatoris de Les aventures d'en Massagran, per part del segell Combel del grup Casals, amb col·laboració de la Fundació Folch i Torres, és una perfecta ocasió per donar una nova vida a un dels personatges rellevants de la història de la literatura catalana. I de moment tenim lectura per estona, ja que juntament amb primer volum també va sortir el segon volum amb cinc aventures més. El tercer volum veurà la llum el 2024.

Les aventures d'en Massagran vol. 2
Combel, setembre de 2023


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada