28 de setembre 2023

Palau Robert acull una exposició sobre el centenari d’Editorial Joventut

La mostra dedicada als cent anys d'Editorial Joventut consta de 20 plafons que tracen un recorregut conjuntament amb els personatges més emblemàtics de la literatura infantil i juvenil. L'exposició està comissariada per la doctora en biblioteconomia Mònica Baró, i es podrà visitar al Jardí del Palau Robert de Barcelona des del 28 de setembre fins al 29 d'octubre. L'accés és lliure i gratuït.


Editorial Joventut va ser fundada el 5 d'octubre de 1923, sota la direcció de José Zendrera. Des de llavors ha publicat desenes de llibres emblemàtics, entre els quals es troben les primeres edicions en català i en castellà de Peter Pan i Wendy, el 1926; o Alícia en terra de meravelles, el 1927, així com algunes de les primeres traduccions d'autors internacionals com Zweig, Curwood, Andersen o els germans Grimm, entre molts d'altres. A més a més, des dels seus inicis l'editorial va treballar amb coneguts autors catalans com ara Marià Manent, Josep Maria Folch i Torres, Josep Carner o Carles Riba, i amb il·lustradors tan importants com Joan Junceda, Lola Anglada o Elvira Elías.


Amb la incorporació en els anys quaranta de Conxita Zendrera com a editora de la línia infantil (qui es va convertir en un dels pocs referents femenins en el món de l'edició en aquest país), l'editorial va aconseguir algunes de les seves fites més rellevants. A ella li hem d'agrair la introducció de Les Aventures de Tintín en el mercat català, a mitjans dels seixanta, el que va suposar una consolidació del gènere del còmic al nostre país. També va ser l'editora d'algunes de les famoses sagues d'Enid Blyton, com la d'El Club dels Cinc, i d'altres èxits com Pippi Calcesllargues.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada