17 de maig 2023

Volem els clàssics del còmic en català! (2)

 

El dia 25 d'abril de 2023 vàrem publicar un manifest a ComiCat i a les xarxes, demanant a editorials i administracions que fessin un esforç per augmentar el nombre dels clàssics del còmic que es poden trobar en català. Parlem d'un patrimoni cultural d'interès perdurable que creiem que és important que es pugui trobar en la nostra llengua. El manifest ha obtingut suport privat i públic de professionals del sector.

En el llistat que proposàvem dels 32 millors còmics de la història, tots els títols s'han traduït al castellà, però només una tercera part es pot trobar en català en edicions actuals. Les obres triades són uns referents rellevants i influents de la història del còmic. Són relats gràfics que es poden trobar en els llistats internacionals que es fan de les millors historietes de la història.

Hem rebut una amable resposta a la reivindicació des de la direcció de l'Institut Català de les Empreses Culturals (Generalitat de Catalunya). Ens comenten que des de l'any 2021 el Departament de Cultura, mitjançant l'ICEC va articular una línia de subvencions per a l'edició de llibres d'especial interès cultural o de temàtiques i gèneres poc difosos en llengua catalana o occitana, on s'estableix una modalitat específica per a l'edició de còmic i novel·la gràfica en català o occità. Aquesta línia d'ajuts es posa a disposició de les empreses editorials del nostre país, per tal d'incentivar l'edició d'obres de qualitat en aquest gènere, però des de l'Administració comenten que no podem determinar la producció d'un catàleg de títols específics, fet que entraria en conflicte amb el principi d'autonomia i llibertat d'edició.

Responen públicament a la Conselleria de Cultura, pensem  que governar és endegar iniciatives i prioritzar línies de treball. Si bé l'administració no pot dir quins són els millors títols, sí que pot crear una comissió d'experts perquè l'assessori i a partir d'aquí es pugui incentivar als editors, sigui mitjançant subvencions o per compra d'exemplars i repartiment en biblioteques públiques, de publicar aquests títols. El cost de la iniciativa és baix si el comparem amb altres possibles iniciatives culturals de foment del català. Dins la societat catalana, el còmic mai no ha gaudit del prestigi d'altres branques de la cultura, potser és hora de fer un esforç per dignificar aquesta disciplina que és indústria, i que moltes vegades esdevé art.

Equip de ComiCat (Emili Samper, Javier del Campo, Jordi Riera Pujal, Marc Mensa, Marc Pastor i Pau Bosch).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada