30 de març 2023

Què (Premi Finestres de Còmic en Català 2022)

Títol: Què
Autor: Max (Francesc Capdevila)
Publicat per: Editorial Finestres, març de 2023
Format: Cartoné - 17 x 24 cm - 200 pàgines - Color
Preu: 22 €


 

 
 
 
Aquest març de 2023, Editorial Finestres ha publicat Què de Max, l'obra guanyadora de la primera edició del Premi Finestres de Còmic en Català corresponent a l'any 2022.

El seu anunci justament tingué lloc ara fa un any, juntament amb una menció especial, Aiguagim de Marina Saéz que Finestres també publicarà al llarg d'aquest 2023.

Quan un obre un còmic de Max, un mai sap que es trobarà al llarg de la seva lectura, és l'encant d'aquest autor, sempre posant-hi tota mena de missatges, i Què no és cap excepció.

El protagonista de l'obra emprèn un viatge. Els seus companys, tal com ens diu ell, li recomanen que faci el Camí de Sant Jaume on tindrà tota mena d'experiències, però ell a casa es troba una paraula que li desperta records, Trapisonda, i fent una recerca veurà que és una ciutat turca a vora de la mar Negra, i així decideix fer camí cap a aquesta ciutat oriental. Al llarg d'aquest camí més mental que físic l'acompanyarà la seva veu interior, en Titola.

Durant aquest viatge, es creuarà amb tota mena de personatges cada un d'allò més peculiar, però que no deixarà indiferent ni al protagonista ni al lector. Amb ells repassarem temes de la nostra societat tot fent-ne la corresponent sàtira i mostrant-ne les contradiccions,  com el patriarcat i el masclisme o el món dels influencers.

Gràficament, segueix el minimalisme que hem pogut veure en obres anteriors, vinyetes que omplen una pàgina fins i tot dues, amb el mínim dibuix necessari que es contraposen amb una sèrie de pàgines plenament il·lustrades quan l'argument ho requereix. Així doncs, en aquest aspecte també és una obra de contrastos.

El que comença sent un viatge iniciàtic de retrobament en un mateix acaba sent una reflexió sobre la nostra societat, sobre com vivim i com ens comportem, amb una bona dosi d'ironia i humor.

Des d'una suposada senzillesa inicial, Què acaba esdevenint una obra més complexa en tots els sentits.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada