07 de febrer 2023

La paràbola del sembrador

Títol: La paràbola del sembrador
Títol original: Parable of the sower
Autors: Damian Duffy (guió) i John Jennings (dibuix), a partir de la novel·la homonima d'Octavia E. Butler
Traducció de: Ernest Riera
Publicat per: Mai Més, novembre de 2022
Format: Cartoné - 17 x 24,5 cm - 272 pàgines - Color
Preu: 27,50 €







 
 
Mai Més és una editorial especialitzada en literatura fantàstica. En el seu catàleg per exemple hi trobem novel·les de Terry Pratchet o la cèlebre Dune de Frank Herbert. El novembre de 2021 va iniciar la seva línia de còmic amb una obra de temàtica fantàstica i ciència-ficció.  L'obra escollida fou Calavera Lunar d'Albert Monteys, en una edició en motiu del seu  25è aniversari i per primer cop en català.

Aquest passat juny, van anunciar dos títols nous, M de Monstre (M is for Monster) de Talia Dutton i La paràbola del sembrador (Parable of the Sower), de Damian Duffy i John Jennings, adaptant al còmic la novel·la d'Octavia E. Butler. El primer d'aquests dos fou novetat de setembre de 2022 i el segon va sortir dos mesos després, sent novetat de novembre.

Octavia Estelle Butler (1947-2006) es va definir a si mateixa com a "una pessimista si no sóc prudent, una feminista, una antiga baptista, una combinació entre oli i aigua d'ambició, mandra, inseguretat, certesa i empenta"; tal com se'ns mostra a la introducció de na Nalo Hopkinson. I ho he volgut destacar per què justament alguns d'aquests elements són els que se'ns presenten a la seva novel·la La paràbola del sembrador, que es va publicar originalment el 1993. Però Octavia E. Butler també és o fou una de les grans novel·listes de la ciència-ficció, havent estat moltes vegades guardonada durant la seva trajectòria literària.

De manera pòstuma, el 2020 es va publicar l'adaptació a còmic de La paràbola del sembrador a càrrec de Damian Duffy i John Jennings, donant-li una nova vida a la novel·la original. I pel que he trobat, és gràcies a aquesta novel·la gràfica, que podem gaudir d'aquesta obra per primer cop en català.

A La paràbola del sembrador, ens situarem als Estats Units d'Amèrica l'any 2024. A causa del canvi climàtic, aquest país ha sucumbit en un caos irresoluble, tan ambiental, econòmic i social. Els diferents nuclis habitats s'ha de protegir de murs per poder sobreviure i aïllar-se dels diversos disturbis que s'escampen arreu a l'exterior. És el cas que la població de Robledo, a Califòrnia, on els seus habitants i les seves llars estan protegits, per muralles del món exterior. Aquí hi viu la Lauren Olamina, una adolescent negra de 15 anys i filla d'un reverend baptista. A través d'ella coneixerem la seva família, els seus veïns, i com és el món en què viu i viuen.

Ho coneixerem a través del seu diari personal, on va escrivint els seus pensaments, i així viurem diversos moments al llarg d'uns quatre anys, fins a l'arribada a la seva majoria d'edat. Així doncs, serà un el pas de l'adolescència a la majoria d'edat, i a causa de tot els que succeeix, mental serà més madura del que li pertocaria. Raona tot el que l'envolta i això comportarà que desenvolupi la seva pròpia fe, Llavors de la Terra, en contraposició de la fe que el seu pare li ha inculcat. Malgrat aquesta diferència, que la Lauren mantindrà en secret, la figura del seu pare serà molt rellevant per ella.

Però un dia, els murs ja no són suficients per protegir la seva comunitat, i aquesta és assaltada, la seva gent assassinada, entre els quals la seva família. La Lauren començarà així, un viatge cap al nord, com un pelegrinatge cap a una terra promesa, on anirà coneixent gent, formant una nova comunitat, en la qual compartirà la seva religió que està desenvolupant, contraposant-la i debatent-la amb els seus companys d'un llarg i perillós viatge.

Així doncs, ens trobem en un món apocalíptic, més real del que ens podríem pensar, contraposant classes socials i que comporta cadascuna, on tenir més seguretat no ha d'implicar més llibertat, tot té un preu, fins i tot aquells productes més bàsics poden inassumibles. La inestabilitat social serà omnipresent, amb la fragilitat que el teu món s'ensorri en qualsevol moment. I davant d'aquesta nova situació, quan les antigues creences, per algú ja no són útils, s'obre el camí per l'aparició de noves.

És una obra més profunda del que aquestes paraules poden plasmar, i sense dubte el dibuix i el color hi donen molta força, amb expressivitat i realitat, donant profunditat a les paraules de la Lauren Olamina.

Tot i que la novel·la original no ens ha arribat en català, Mai Més sí que ens ha portat la trilogia Xenògenesi d'Octavia E. Butler. Possiblement, la publicació de l'adaptació de La paràbola del sembrador, pugui obrir la porta a l'arribada de l'obra original, com la de la seva seqüela Parable of the talents (La paràbola dels talents), de la qual segons he trobat se n'està preparant una adaptació gràfica.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada