25 de desembre 2022

Novetat de desembre d'Efadós: Acudits amb història

Després d'uns quants anys sense treure cap novetat de la seva col·lecció Pinzells satírics, aquest desembre Editorial Efadós ha tret Acudits amb història. Sàtira política en temps de repúbliques (1873-1939), d'Alexis Serrano i Josep Oriol Font.


Ja a la venda!


Acudits amb història. Sàtira política en temps de repúbliques (1873-1939), d'Alexis Serrano i Josep Oriol Font
Col·lecció Pinzells satírics
Cartoné - 160 pàgines - 19 x 24,5 cm
ISBN: 978-84-19239-56-3
26 €


L’eclosió a l’Estat espanyol de la premsa política satírica coincideix amb el major grau de llibertat del Sexenni Democràtic (1868-1874). Fou quan sortiren a la llum diversos setmanaris humorístics incisius, on es repassava l’actualitat política nacional i internacional. Epíleg d’aquesta etapa d’insòlita permissivitat dins l’Espanya decimonònica fou la I República. Als setmanaris com "La Flaca" i "La Campana de Gràcia", els polítics d’aquell període van ser degudament repassats per un grup de grans ninotaires. "La Flaca" desaparegué amb el retorn dels borbons; en canvi, "La Campana de Gràcia" arribà a documentar l’adveniment de la II República."L’Esquella de la Torratxa" era com la germana petita de "La Campana de Gràcia". Després de dècades d’atzarosa existència, aquest setmanari arribà fins a la Guerra Civil. L’altra gran publicació humorística d’aquell període fou "El Be Negre".

El llibre que teniu a les mans passa revista a aquestes dues etapes històriques, a partir dels acudits que es publicaren a la premsa satírica esmentada, als quals hem afegit una selecció d’acudits publicats per Bagaría a "La Vanguardia" durant la Guerra Civil. És possible accedir amb rigor al passat sense perdre el sentit de l’humor; esperem que ens n’hàgim sortit.

 

Informació aportada per Jaume Tugores

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada