14 de desembre 2022

El Comic Barcelona recupera la presència internacional

El major esdeveniment nacional al voltant de la historieta, a celebrar-se del 31 de març al 2 d'abril de 2023, ha presentat la imatge d'una esperada edició que comptarà amb novetats en la seva programació i la tornada dels convidats internacionals. El cartell és obra de l'artista Teresa Valero, qui ha reflectit en la seva proposta la riquesa del llenguatge del còmic i les seves múltiples possibilitats.

Comic Barcelona celebrarà la seva edició 41 havent recuperat totalment la presencialitat. Si en el seu últim lliurament els autors nacionals van gaudir d'especial protagonisme per a celebrar el 40 aniversari, al 2023 torna amb força la presència d'artistes internacionals. S'han confirmat les primeres signatures convidades que visitaran l'esdeveniment, reforçant la idea de reflectir la diversitat d'un mitjà en constant moviment. Del 31 de març al 2 d'abril la Fira Barcelona Montjuïc acollirà de nou tres immenses jornades centrades en les vinyetes, amb l'habitual zona comercial, exposicions, taules rodones, trobades, projeccions, concerts i multitud d'activitats paral·leles.

La presència d'autors internacionals, cal insistir, torna amb energia a COMIC BARCELONA després de la pandèmia. La primera onada de noms confirmats compta amb Anne Simon (‘Boris el niño patata’, La Cúpula), Aude Picault (‘Diosa’, Garbuix Books), Zerocalcare (‘La profecia del armadillo’, Reservoir Books), Barbara Stok (‘Vincent’, Salamandra Graphic), Rosemary Valero-O'Connell (‘Laura Dean termina conmigo’, ‘No te vayas sin mí’, La Cúpula i Astiberri), Igort (‘Kokoro’, Salamandra Graphic), Léa Murawiec (‘El gran vacío’, Salamandra Graphic) i Sammy Harkham (‘Todo y nada’, Fulgencio Pimentel),

En aquesta edició no podien faltar les exposicions, encapçalades per l'enriquidor i personal univers creatiu de DANIEL TORRES, guanyador del Gran Premi de Comic Barcelona 2022. El reconegut autor serà protagonista d'una exposició que abordarà els aspectes més importants de la seva obra, amb l'objectiu d'oferir una mostra el més àmplia possible de tota la seva grandiloqüent trajectòria. A aquesta exposició s'uneix “MAGUES DE L'HUMOR”, projecte que reunirà més d'una trentena de joves autores gràfiques, relacionades amb l'humor, que han publicat la seva obra a Espanya, sobre paper o en format digital. “DIBUIXOS I MASMORRES: Còmic, art i rol de David López”, recorrerà, a través de pàgines d'historieta, il·lustracions i concept art, la trajectòria del dibuixant de bras com ‘Captain Marvel’ o ‘Blackhand Ironhead’. “WOW! Fragments imaginaris de Genie Espinosa”, per part seva, reflectirà el talent visual de la guanyadora del Premi Miguel Gallardo a l'Autora Revelació del passat any, autora de ‘Hoops’.

Al marge del gruix de les activitats, visites a exposicions i trobades amb els autors convidats, Comic Barcelona impulsa, novament amb força en 2023, l'activitat professional en el marc de Comic Pro, un apartat que inclou unes jornades amb diferents ponències i debats relacionats amb diversos aspectes de l'autoria i l'edició de còmics -organitzades en col·laboració amb el Col·lectiu d'Autores-, així com les trobades entre artistes i editors nacionals i internacionals i el mercat de drets.

Comic Barcelona comptarà amb una considerable presència d'expositors, amb nous espais consolidats, com la zona Alter Comic Barcelona, dedicada a les editorials independents. Alguns apartats capdavanters, com la zona dedicada als Fanzines, ha estat rellançada amb èxit de participació i continuarà cuidant-se al màxim, així com el Artist Alley. L'oferta cultural, per part seva, continuarà buscant i reflectint totes les tendències en el sector, amb trobades, taules rodones, ponències i debats entorn de la historieta en les seves múltiples facetes, amb l'autoria i la història del mitjà a les nostres fronteres com a columna vertebral, amb la mirada posada en el lector d'ahir, avui i demà. Les seccions Comic Vision, centrada en la fertilització creuada entre la historieta i el mitjà audiovisual, i Comic Fantasy, dedicada la relació de les vinyetes amb el rol i la fantasia, continuaran oferint interessants activitats entorn de tan suggestives temàtiques.

El públic variat i lliurat que s'acosti a Comic Barcelona podrà gaudir amb una àmplia varietat de vinyetes, d'estils i procedències diverses, que van des dels títols més populars i líders en vendes fins a la innovació i l'atreviment de l'edició independent i creadors/as emergents, sense oblidar als grans clàssics. El públic infantil continuarà ampliant el seu protagonisme, gràcies a la zona Comic Kids, on no faltaran tallers de còmic, contacòmics, trobades amb autors de còmic infantil i juvenil, així com activitats fixes com el ComicXapa, el ComicPlay o el Pintacares. Les sessions de cinema infantil, iniciades en l'última edició, creixerà a l'auditori degut al seu bon acolliment, dins de la secció Comic Vision. Les noves generacions demostren tenir molt d'interès pel món de la vinyeta. Són els lectors del present i el futur.

El 41 Comic Barcelona, que se celebrarà a Fira de Barcelona Montjuïc, en els Palaus 1,2, 5 i la Plaça Univers, i té el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Ajuntament de Barcelona; Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya; Ministeri d'Educació, Cultura i Esport; Acció Cultural Espanyola (AC/E) i el Carnet Jove.

 

Font: Comic Barcelona

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada