12 de novembre 2022

M de Monstre

Títol: M de Monstre
Títol original
: M is for Monster
Autor
: Talia Dutton
Traducció de:
Edgar Cotes
Publicat per:
Mai Més, setembre de 2022
Format:
Cartoné - 17 x 23 cm - 224 pàgines - Color
Preu:
21,50 €





Mai Més
és una editorial especialitzada en literatura fantàstica. En el seu catàleg per exemple hi trobem novel·les de Terry Pratchet o la cèlebre Dune de Frank Herbert. El novembre de 2021 va començar a va iniciar la seva línia de còmic amb una obra de temàtica fantàstica i ciència-ficció.  L'obra escollida fou Calavera Lunar d'Albert Monteys, en una edició en motiu del seu  25è aniversari i per primer cop en català.

Aquest passat juny, van anunciar dos títols nous, M de Monstre (M is for Monster) de Talia Dutton i La paràbola del sembrador (Parable of the Sower), de Damian Duffy i John Jennings, adaptant al còmic la novel·la d'Octavia E. Butler. I així com a novetat d'aquest setembre ens ha arribat el primer d'aquests dos.

A M de Monstre, que tal com veurem ja d'entrada és una obra inspirada en Frankenstein de Mary Shelley, però a diferència del clàssic de la literatura no se cerca la creació de vida, sinó recuperar-la. La germana petita de la científica Frances Ai, va morir en un accident de laboratori. Des de llavors, la Frances ha treballat intensament per ressuscitar-la. La va separar en trossos, va estudiar-ne cada una de les parts, la va tornar a unir i el dia esperat va arribar. Gràcies a la ciència i tecnologia, la Maura obre els ulls i s’aixeca de la taula per no recorda pas res de qui és. Sa germana Frances pensa que amb el temps i en voltar per casa i en altres llocs coneguts anirà recordant qui és, però de fet no passa això. Qui ocupa el cos reconstruït de la Maura és una altra persona, té una altra identitat, però amb por que la Frances la vulgui "arreglar", començarà a fingir i actuar com si fos la Maura, aquella que fa temps que de debò està morta, per així tenir l'acolliment de la seva germana, i que estigui feliç i satisfeta. Però, ja que no és la Maura de debò, per ella mateixa farà servir el nom M, però de Maura qui actua ser o bé de Monstre, el que sembla que és en realitat i que si cal es pot "arreglar"?

Però fingir el qui no ets, és una tasca dura, i la Frances observarà que alguna cosa li passa la seva germana, ja que malgrat tot, expressa coses i gustos que la seva veritable germana no mostraria.

La recerca de la pròpia identitat, o dient-ho d'una altra manera, el que tu ets i vols ser i el que altres esperen de tu, serà el missatge que aquesta obra ens mostra.

Rere la fantasia i la ciència-ficció d'aquesta obra, el tema de la identitat de qui ets en serà la part real. I així no només fa referència a la protagonista, sinó també a un altre personatge, l'anomenat Gin, la parella de la Frances, qui sent un home biològicament, s'entén que és així, s'identifica com a no-binari, quelcom que trenca amb la concepció de gènere de o ets un home o bé una dona. Una segona altra prospecció del concepte identitat.

Una obra amb un missatge potent contraposant aquesta recerca de la identitat, amb el dol de la Frances per la pèrdua de la Maura. Per tant, la superació del dol, s'anirà mantenint a la rereguarda, fins que finalment sorgeixi a la superfície en el moment culminant de la història.

No m'esperava pas, que el segon còmic d'aquesta editorial de fantasia, tingués aquest missatge tan introspectiu. I és que el significat és ben clar, des de la fantasia es pot tractar de tot, i fent-la més real del que en un primer moment ens podríem pensar. Sents dubte, una excel·lent elecció de part de Mai Més per incloure l'obra debut de la Talia Dutton en la seva col·lecció de còmic.


Marc "Llop Segarrenc"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada